Vintern 2012/2013: "Facebook förändrar" De antagligen mest livkraftiga ryktena på Facebook handlar såklart om – Facebook själv. Att sidan ska börja ta betalt eller sälja ens bilder till andra aktörer är en idé som anspelar på att så få läser användaravtalen de ingår på sociala medier. De lär fortsätta cirkulera så länge Facebook finns kvar, men är väldigt sällan baserade på sanningen. Du kan lugnt like:a vidare.
Vintern 2012/2013: "Facebook förändrar" De antagligen mest livkraftiga ryktena på Facebook handlar såklart om – Facebook själv. Att sidan ska börja ta betalt eller sälja ens bilder till andra aktörer är en idé som anspelar på att så få läser användaravtalen de ingår på sociala medier. De lär fortsätta cirkulera så länge Facebook finns kvar, men är väldigt sällan baserade på sanningen. Du kan lugnt like:a vidare.

"Åh, det här måste jag dela vidare!" Bekant känsla? Ofta utnyttjas den till att sprida lögner på nätet. Allt ifrån råd om hur man överlever en hjärtinfarkt till myten om "suspended coffee" har fått stor spridning. Metro har kollat in de största Facebook-ryktena.

LÄS MER: Skyddad kvinna röjdes efter Facebookvädjan

LÄS MER: Varning för att ge likes till plågade barn

LÄS MER: Eminem dödförklarades på Facebook

LÄS MER: Bieber-skämt fick fans att raka av sig håret

Facebook/Twitter/Youtube
Januari 2013: "17-årige Simon försvunnen"

”Jag fick reda på det i går kväll vid 20.00 när en kompis skrev "Är du bortsprungen? Din familj letar efter dig". Jag satt hemma och pluggade.” Så beskriver Simon Berneblad kvällen då han upptäckte att ett rykte gick honom på Facebook för Nyheter24. Efterlysningen, som Simon tror skapades av ägarna av en rasistisk skämtsida på Facebook, fick tiotusentals delningar - trots att Simon själv aldrig var borta. Ytterligare ett exempel på att det är värt att tänka till innan man delar.

Weeklyworldnews.com/Facebook
Februari 2013: "Facebook stänger ner"

Sajten Weekly World News kallar sig "världens enda pålitliga nyhetskälla". Det framstår som något av en överdrift om man vet att sidan, med hjälp av uppdateringar av en och samma artikel, startat minst sex omgångar av falska massrykten om att Facebook ska lägga ner. Senaste omgången, i våras, gjorde lika många upprörda över sitt digitala vardagsrums frånfälle – men dementerades av Facebook själva redan i januari 2011.

Washington Post/Facebook
April 2013: "Hängande kaffe"

Den hängande kaffen, eller "suspended coffee" som den kallas på engelska, gjorde succé på Facebook i somras. Historien som spreds var rörande men samtidigt realistisk och tillgänglig, men dess verkliga upphovsman – den började cirkulera på engelska men översattes sedan till svenska – är okänd. Såsom varande mer av en sedelärande historia som sprids genom copypaste – en så kallad klippoklistoria – ledde den till att Starbucks och flera svenska fik införde betalningsmodellen för bjudkaffe.

Okänd/Facebook
April 2013: "Hosta om du får en hjärtattack"

Om du någonsin får en hjärtattack när du är ensam kan du försöka hosta, men förvänta dig inte någon förmildrad livsfara för det. "Det enda som gäller är att ringa 112", kommenterade en professor i kardiologi till SvD.se tricket. Myten själv har cirkulerat sedan slutet på 90-talet men fick alltså sin senaste revival på Facebook i april.

Facebook/Arbetarbladet
Maj 2013: "Varning för hästligan"

Utlänningar har alltid oroat oss nordbor, som traditionellt inte är särskilt bra på att hantera gäster. När ett gäng män med sydeuropeiskt utseende strök runt kring hästhagar i Valbo, Gävle kommun, kickades därför strax ett rykte om att de planerade stjäla hästarna igång på Facebook. Det tog dock inte lång tid för sanningen att komma fram – herrarna var inhyrda av verkstadskoncernen Sandviken och gillade helt enkelt att tillbringa sin fritid med att titta på djur, rapporterade Arbetarbladet.

Facebook/YLE
Maj 2013: "En pedofil rör sig i Kronoby"

Bara för att bildspelets rubrik innehåller Sverige ska vi inte låta finlandssvenskarna vara. För i samband med ett våldtäktsfall i Österbotten började rykten cirkulera om att en pedofil var lös, vilket renderade ett flertal vålds- och dödshot i kommentarsfälten. Polisen Robert Sandvik skrev ett Facebookinlägg om ryktena, och gav även en kommentar till YLE: "När något händer så tar folk gärna ställning till brottet. Men när det övergår till hotelser eller att man hetsar folk så går det lätt åt fel håll."

Okänd/Facebook
Maj 2013: "Dela så donerar Facebook pengar"

Om Facebook började ge pengar för delningar skulle de snart gå bankrutt, men sanning och sannolikhet bryr sig väldigt sällan rykten om. Du har säkert själv stött på poster som liknar de ovanstående, och de är naturligtvis falska allihopa. Enligt Jan Fredriksson, talesperson för Facebook i Norden, är det inte tillåtet att spamma eller lura andra användare. "I detta fallet är det förstås troligt att den som lagt upp detta bryter mot reglerna, inte minst för att han eller hon lurar andra avseende donationerna", säger han till Metro.

Facebook
Juli 2013: "Vidrig människosyn på McDonalds"

Ofta är det svårt för att inte säga rent omöjligt att söka sig till ett ryktes källa. Men en historia som svenska McDonalds plågas av är den om uteliggare som sjasades bort från en av snabbmatskedjans restauranger, ursprungligen skriven av en kvinna i juli men sedan dess evigt återkommande på McDonalds fansida. Om det beskrivna verkligen inträffat säger inte McDonalds – men att de inte har någon sådan policy är de noga med.

Facebook/Okänd
Augusti 2013: "Utländska ligor kidnappar barn"

Läs varningen ovan. Märker ni något konstigt med formuleringarna, som om texten ursprungligen handlat om något helt annat men sedan fått några ord utbytta mot "barn"? Om ni gör det är det helt enkelt för att det antagligen är så – samtidigt som denna varning cirkulerade gjorde en liknande det, med den enda skillnaden att det där var hundar som de utländska ligorna skulle stjäla. I allt väsentligt är detta samma pseudorasistiska vandringssägen som cirkulerat i Sverige sedan vi fick en större inströmning av invandrare, på 60-talet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Länktips