Hbtq-världen är inte direkt överrepresenterad på vita duken, men det finns flera goda exempel. Här är filmerna som förtjänas att ses av många.

Foto: Rex.

”Brokeback mountain”, 2005.

Det är ett uppenbart val, men av goda skäl. Ang Lees film med Jake Gyllenhaal och Heath Ledger i huvudrollerna som två 60-tals cowboys är den mest inkomstbringande filmen om romantisk kärlek mellan två män någonsin. Dessutom vann filmen tre Oscarsstatyetter.

Foto: Rex.

”Boys don’t cry”, 1999.

Verklighetsbaserat om Brandon Teena, som tilldelats könet kvinna men som identifierade sig som man. Det slutar inte särskilt bra när killkompisarna upptäcker hans hemlighet. Hilary Swank i huvudrollen fick sin första Oscar.

Foto: Rex.

”Beautiful thing”, 1996.

Klassiskt ungdomsdrama i skitig engelsk förortsmiljö. Handlingen kretsar kring två tonårspojkar med mer eller mindre svåra familjeförhållanden och deras snåriga väg till kärlek. Scenen i ett skogsparti till tonerna av Mama Cass-låten ”Make your own kind of music” är oförglömlig.

Foto: Rex.

”Pride”, 2014.

Brittisk gruvarbetarstrejk gör sig generellt väldigt bra på film. När det kombineras med bra musik, feelgood och gayrörelsens samröre med strejkarna är det hjärtevärmande och gripande på helt rätt sätt.

Foto: Rex.

”Fucking Åmål”, 1998.

Klassikernas klassiker bland svenska ungdomsfilmer. Satte Lukas Moodysson på kartan som en av våra mest hyllade regissörer. Väck en slumpvald svensk från rätt generation mitt i natten och denne kan recitera valfri scen ur filmen felfritt.

Foto: Rex.

”Bound”, 1996.

Systrarna Wachowski gick fortfarande under namnet bröderna Wachowski när denna erotiska thriller släpptes. Att de båda regissörerna senare kom ut som transkvinnor gjorde att vissa som tidigare kritiserat delar av filmen nu ser den med andra glasögon. Redan när den gjordes anlitades feministiska författaren Susan Bright som ”koreograf” för sexscenerna.

Foto: Rex.

”Transamerica”, 2005.

Om transkvinnan Bree som är i färd att genomgå en könskorrigerande operation men då tvingas träffa och försonas med sin 17-åriga son som sitter i fängelse. Tillsammans reser de över USA i denna road-movie som nominerades för bästa kvinnliga huvudroll (Felicity Huffman) men inte vann.

Foto: Rex.

”Happy together”, 1997.

Wong Kar-wai prisbelönades som bästa regissör vid filmfestivalen i Cannes för detta turbulenta romantiska drama med Leslie Cheung och Tony Leung i huvudrollerna. Om ett par i ett destruktivt förhållande som kämpar för att hålla ihop.

Foto: Rex.

”Milk”, 2008.

Sean Penn i huvudrollen som verklighetens Harvey Milk, den första öppet homosexuella politiker som valdes in i stadsfullmäktige i San Francisco. Slogs för homosexuellas rättigheter och filmen belönades med två Oscars.

Foto: Rex.

”Dog day afternoon”, 1975.

Verklighetsinspirerad bankrånsklassiker där syftet med kuppen är att få tillräckligt med pengar för att bekosta en könskorrigerande operation för en av rånarnas fruar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset