JONAS LIND
JONAS LIND

En stor val tog sig in i en hamnbassäng i Kungshamn i Bohuslän på måndagen. Efter fem timmar kunde den simma ut i friheten igen. 

– Den är 10-12 meter lång. Jag har det inte bekräftat men jag tror att det är en knölval, säger Jimmy Göransson, insatsledare på räddningstjänsten i Kungshamn. 

Kungshamnsbon Sölve Larsson berättar att valen varit instängd i flera timmar i hamnbassängen och försökt hitta en väg ut. 

– Den gick under en stor motorjolle och lyfte den två meter upp i luften, berättar han för Metro. 

I samband med det ska valen ha skadats och den blöder kraftigt från ryggen. Räddningstjänst och kustbevakning ska ha lyft upp en brygga för att få den ur vägen för valen, men den ska då ha simmat till den södra delen av bassängen. 

Sölve Larsson berättar att hamnbassängen är ungefär 40 gånger 50 meter och inte mer än tre meter  på det djupaste stället, så valen har inte så mycket yta att röra sig på. 

– Kustbevakningen har varit i kontakt med experter som säger att valen ska klara sig så länge den kan andas och kan ta sig ut i lugn och ro, säger insatsledaren Jimmy Göransson.

Varken han eller Sölve Larsson har varit med om någonting liknande.

– Nej, det är premiär. Det är en del skämt om att det är valår och nyval, säger Jimmy Göransson.

Efter mer än fem timmars kamp kunde valen som fastnat i en hamnvik i Kungshamn simma ut till havs igen vid 21-tiden på måndagen, skriver TT.

- Vi är jätteglada, säger Kalle Isaksson, vakthavande befäl på Kustbevakningen till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset