Arturo Arques är privatekonom på Swedbank. 
Arturo Arques är privatekonom på Swedbank. 

Ska du ut och resa eller mer intresserad av en trygghetsbuffert? Oavsett vad finns det många saker du kan tänka på för att spara pengar. Swedbanks privatekonom Arturo Arques tipsar vilka utgifter du kan se över för att få en gynnsammare ekonomisk vardag.

Livet är fullt av överraskningar. Många av dem är positiva, men sen finns det de negativa oförutsägbara händelserna.
Plötsligt kan du bli långtidssjuk. Eller så varslas det på arbetsplatsen och du riskerar att snart stå utan jobb och säker inkomst.

– Genom att planera sin ekonomi så kan du minimera konsekvenserna av oförutsägbara händelser, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Men kanske vill du bara spara pengar för en framtida resa eller dröm. Oavsett vad det är så finns det vanliga utgifter som du kan se över och troligtvis minska.
Arturo tipsar här om tio sätt för att minska utgiftskontot och öka sparkontot.

►LÄS MER: Så sparar svenskarna till sommarsemestern

1. Boende 
– Den enskilt största utgiften för de flesta är boendet. Ett sätt att dra ner på kostnaderna är att se över sina bolåneräntor. Vad kan jag göra för att påverka min ränta? Kan jag byta bank och pressa min ränta?

2. Mat 
– Ett sätt att minska matkostnader är att sluta äta ute så mycket. Sedan får man titta på sina matinköp. Ett gott råd är att planera sina inköp innan man går till affären. I stället för att handla varje dag kan du planera och köpa mat för hela veckan. Handla hos butiker som har låga priser, följ inköpslistan, undvik spontanköp och handla inte saker som du inte behöver. Att laga maten själv kan för en barnfamilj betyda ett antal sparade tusenlappar varje månad.

3. Mat på jobbet
– En stor utgift för många. För många som jobbar på en större arbetsplats finns det en personalrestaurang som ofta är prisvärd, och då menar jag prisvärd i relation till att gå ut och äta. Men det är fortfarande pengar och dyrare än att laga mat. Det absolut bästa och billigaste är att laga lite extra mat hemma och ta med en matlåda. Då kan du lätt halvera din matkostnad.

4. Transport
– Bor du i Storstockholm så har du lokaltrafiken som för många är enda lösningen. Om du är tvungen att åka bil så kan du samåka och dela på bensinkostnader och eventuella trängselavgifter. Om du inte har så långt till jobbet så kan du cykla eller gå, vilket det är allt fler som gör av hälsoskäl. Då slår du dessutom två flugor i en smäll.

►LÄS MER: Då bokar du billigaste flygresan

5. Kläder
– Genom att planera inköpen och se till att bara köpa saker som du behöver och använder. Se till att köpa det du faktiskt behöver och kolla så du kan kombinera plaggen så man kan utnyttja dem vid flera olika tillfällen.

6. Hemmet
– Din boendekostnad är inte bara räntekostnader och månadsavgifter. Du har ju el och tidningar också till exempel. Det går ju att köpa lösnummer eller att ta del av nyheterna digitalt. Om du bor i villa kan du se över uppvärmningskostnaden genom att vara sparsam med varmvatten och ventilera hemma så kan du få ner uppvärmningskostnaden. Vissa bör kanske byta till bergvärmepump.

7. Nöje
– 
En hel del hushåll lägger ganska mycket på nöje och då tänker jag inte bara på att man äter ute. Man går på konserter och på olika typer av tillställningar. Man gör helt enkelt en massa saker. Det kan man också se över för att få en bättre ekonomi.

8. Placering av sparpengar
– Man kan jobba med att få sina sparpengar att växa med fonder eller aktier. Se över var och på vilket sätt man har placerat dem.

9. Bil 
– Behöver du verkligen en bil? Man sparar mycket pengar på att inte ha det och då kan du i stället åka mycket taxi för de pengarna som en bil kostar varje månad. I storstäderna är det långt ifrån alla som har bilen som ett villkor för sitt arbete, och är det så att man har en trängd ekonomi så kan man fundera på om man ska ha kvar bilen eller inte. Nu för tiden kan man hyra bil smidigt och enkelt och att bara göra det vid behov gör att du får en lägre årskostnad än om du äger en stor bil själv under hela året.

10. Sälja saker 
– Om man vill få ihop pengar till en buffert mer akut så kan man försöka sälja saker som man redan har. Lägga ut grejer som man aldrig kommer att använda på blocket och tradera eller andra sajter. Du kan också sälja kläder till second hand-butiker. Det kan finnas saker på vinden eller i källarförrådet som du kan sälja och få in pengar för att stärka din ekonomi.

►LÄS MER: Experterna reder ut: Så sparar du bäst åt dina barn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Spara pengar