Vad händer i tv-tablån i höst? Wkd synar utbudet och hittar flera guldkorn: Soran Ismail går till botten med sina fördomar i SVT, final för "Solsidan" och så en ny rafflande snutserie på Netflix.

TT bild
"Fear the walking dead" - HBO Nordic - 24 augusti Det senaste decenniet har populärkulturen invaderats (pun intended) av levande döda. Tv-serien "The Walking dead" är en monumental succé. På inflytelserika Imdb.com, den största film- och tvsajten på nätet, får "The Walking dead" imponerande 8,6 i betyg på en tiogradig skala. Mad Men, till exempel, får 8,7. Nu har "The Walking dead"-fansen belönats med en spinoffserie. "Fear the walking dead" är en av årets mest efterlängtade seriepremiärer. Till skillnad mot föregångaren så får tittarna här vara med om själva utbrottet av zombieapokalypsen. Som tidningen Rolling Stone sammanfattade tidigare i veckan: "When there's no room in hell, make a prequel."
Alloverpress
Narcos - Netflix - 28 augusti Narcos tar inga tittarmässiga risker. Här finns alla säkra kioskvältarkort: bredkäkade gangsters, kokain, snutar, sex och raketgevär. Det räcker med att se trailern för att få kaninpuls. I "Narcos" skildas USA:s och Colombias försök att bekämpa ökände Pablo Escobar och hans knarkkartell på 1980-talet. På typiskt Netflixmanér släpps hela säsongen direkt, så att tittarna kan sopa i sig alla avsnitt i ett svep.
TT bild
Efterlyst - TV 8 - 2 september Ny programledare för långköraren "Efterlyst" är författaren och journalisten Katarina Wennstam. I en intervju i DN nyligen berättade hon att hon har ambitionen att föra in ett feministiskt perspektiv i programmet. Med tanke på hennes bakgrund, Wennstam har under många år skildrat sexualbrott och kvinnors utsatthet med stort engagemang, känns det som välbehövlig kolsyra till en rätt avslagen cola.
TT bild
Ryssland - Sverige (herrarnas EM-kval i fotboll) - Kanal 5 - september Glädjande nog fortsätter Kanal 5 att kabla ut herrlandslagets ofta rysligt rafflande kvalmatcher. Kommer Sverige lyckas krångla sig till fotbolls-EM i Frankrike nästa sommar? Rysslandsbataljen den 5 september kan bli en helt avgörande historia. Plockar Sverige hem tre pinnar från Otkrytije Arena så ser det ljust ut för fältgeneral Hamréns mannar.
TT bild
"Jorden runt på 6 steg" (Filip och Fredrik) - Kanal 5 - 16 september "Never Ending Tour" är ett begrepp för den konsertturné Bob Dylan gjort från 1988 och framåt. Filip och Fredrik tycks hålla på med något liknande, fast i den svenska tv-världen. Landets mest produktiva tv-producenter gör den här gången storstilad comeback i paradgrenen: reseprogram. "Grattis Världen" – Filip och Fredriks vagabond-tv som sändes för tio år sedan – tillhör fortfarande något av det bästa ur programledarduons repertoar. "I jorden runt på 6 steg" ska de lyckas nå en känd person i sex steg, helt utan att använda egna kontakter. En hyfsad premiss. Och just nu välkomnas alla reseprogam som inte innehåller ostprovning i Toscana med valfri kändiskock.
TT bild
Homeland (säsong 5) - SVT - 11 oktober En av 2010-talets mest populära tv-serier ångar på. Och sällsynt nog har "Homeland" efter fyra säsonger tappat varken krut eller klös. Säsong 5 kommer enligt rapporter kretsa kring aktuella ämnen som Rysslands och Ukrainas frostiga relation, Edward Snowden, IS och cyberterrorism. När säsongen börjar har Carrie Mathison flyttat till Berlin och slutat på CIA. Som sajten tvdags.se har påpekat är det synd och märkligt att SVT den här vändan sänder de nya avsnitten först en vecka efter att de haft premiär i USA. När kanalen efter den andra säsongen valde att visa Homeland dagen efter USA, så jublade tittarna. Men nu tar SVT alltså ett steg tillbaka, vilket framstår som både onödigt och omodernt.
TT bild
Solsidan (säsong 5) - TV4 - oktober "Solsidan" är en av de mest lyckade komediserierna i svensk tv, någonsin. TV4:s humorsatsningar som kommit i kölvattnet – "Welcome to Sweden", "Halvvägs till himlen", "Gustafsson 3 tr" – har krävt skämskudde. Rekordsiffran 2,5 miljoner såg det första avsnittet av "Solsidans" andra säsong (2011). Serien har sedan dess tappat en del publik och kvalitet. Så för renommén är det bra att Alex, Mickan och Ove går i tv-graven efter höstens final.
TT bild
Så mycket bättre - TV4 - oktober Rikskända svenska artister med en hitkista värd namnet växer inte på träd. De största namnen, som kan tänka sig att ställa upp i TV4:s kristallenbelönade lördagsunderhållning, har redan avverkats. Soppan tunnas ut för varje säsong. I fjol var Kajsa Grytts dag det avsnitt med sämst tittarsiffror sedan första säsongen. Med det sagt är det inte konstigt om någon undrar hur det ska gå för, säg, Miriam Bryant i programmets sjätte upplaga. Men visst, med hjälp av Lisa Nilsson ska nog "Så mycket bättre" kunna kravla sig över tvåmiljonerstrecket den här gången också. Övriga medverkande är Andreas Kleerup, Sven-Bertil Taube, Jenny Berggren, Ison Glasgow och Niklas Strömstedt.
TT bild
"Jills Veranda" - SVT1 - 11 november Första säsongen av "Jills" veranda blev – under ledning av den nyskapande tv-producenten Agnes-Lo Åkerlind – en lika delar syrlig och söt cocktail. Programmet stavmixade musik och personliga samtal, och toppade med en rejäl näve folkbildning. Under den prydliga ytan var det ett politiskt dokument. Agnes-Lo Åkerlind står inte med som producent i säsong två men konceptet är grundstarkt. Och med gäster som Veronica Maggio, Seinabo Sey, Adam Baptiste och Annika Norlin, så kan vi nog vänta oss något läskande även den här rundan. Ciceron? Jill Johnson. Den säkra countrydrottningen och Nashville-kännaren har tack vare verandan tvättat bort sin töntstämpel.
TT bild
"Absolut svensk" - SVT1 - 19 november Samhällsengagerade komikern Soran Ismail får i höst en egen SVT-serie. I en programförklaring avslöjas att "Absolut svensk" ska handla om "vardagsrasism i ett av världens mest toleranta länder". 27-åringen från Knivsta har blivit ett folkkärt namn. Men han är också omtvistad, och drar sig inte för att röra upp våldsamma känslor. "Absolut svensk" har alla möjligheter att bli säsongens stora tv-snackis.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset