Tiotusentals israeler hedrar landets mördade premiärminister Yitzhak Rabin i kväll.
Tiotusentals israeler hedrar landets mördade premiärminister Yitzhak Rabin i kväll.

In i det sista var det osäkert om manifestationen skulle bli av. Men tusentals israeler hedrar den mördade premiärministern Yitzhak Rabin, som sköts till döds av en judisk extremist den 4 november 1995.

Enligt arrangörerna var det 50 000 människor som deltog i manifestationen, som hölls efter sabbaten i Tel Aviv. Många hade befarat att brist på pengar skulle leda till att organisatörerna skulle tvingas ställa in evenemanget, som årligen hålls på det torg som är döpt efter den mördade premiärministern och fredspristagaren.

Manifestationen har traditionsenligt både varit ett sätt att hedra Rabin och visa stöd för fred med palestinierna. Och så sent som i måndags sade arrangörerna att pengarna inte räckte och att det såg ut som att man skulle tvingas ställa in.

Oppositionen grep in

I fredags grep dock vänster-centeroppositonen in och sköt till medel.

"Jag kan inte finna mig i att manifestationen ställs in, twittrade Isaac Herzog, ordförande i Labor som gick in med stöd liksom centerpartiet Hatnuah, som leds av förra utrikesministern Tzipi Livni.

"Vi bestämde oss för att bevara traditionen och tog över organiserandet av manifestationen", skrev Herzog.

Vädjan från närstående

Center-vänster-interventionen skedde trots en vädjan från närstående till Rabin att varje år hålla en icke partipolitisk manifestation för alla israeler.

– Det är tråkigt att kvällen har blivit en politisk tillställning. Men vi gick i alla fall eftersom det viktiga är att skapa ett bättre land för våra barn att växa upp i, säger Ayelet Bark, som i likhet med många andra deltar i sällskap med sina små barn.

Många aktivister ses klädda i t-tröjor med partisymboler för israeliska oppositionspartier och paroller som: "Vi förlåter och glömmer inte".

Från en scen dundrar Isaac Herzog:

– I kväll tänder vi inte ljus, vi går ut i krig för vår demokrati, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset