Unga i utanförskap ökar mer i Stockholms län än i riket.
Unga i utanförskap ökar mer i Stockholms län än i riket.

24 238 stockholmare i åldern 16-25 varken arbetade eller studerarade 2009. Det visar en ny rapport från länsstyrelsen. –  Skolan har en viktig roll, säger arbetsmarknadsborgarrådet Ulla Hamilton (M).

Ungdomar som varken studerar eller jobbar blir allt fler i Stockholms län. På tre år har andelen unga i åldern 16–25 som saknar sysselsättning ökat med 21 procent. Det visar siffror från 2007–2009 som Länsstyrelsen redovisar i en ny rapport.

– Hoppar man av gymnasiet så är det en tröskel, gymnasiekompetens är det som efterfrågas allt mer av arbetsgivare, säger Jonas Örtquist, utvecklingsledare på avdelningen för tillväxt på länsstyrelsen.
En del av ungdomarna deltog i exempelvis arbetsmarknadsåtgärder, men för den största gruppen – på 10 500 unga 2009 – fanns ingen känd aktivitet över huvud taget.

– Det är lite oroande att den här gruppen har vuxit mer i Stockholms län än i riket, trots att arbetsmarknaden ändå är bättre i här, säger Jonas Örtquist.
Enligt Ulla Hamilton (M), arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad, är ungdomarna som fallit ur arbetsmarknaden inte lätta att hitta. 

– Där måste man börja jobba redan i skolan, så att de inte faller ifrån, både grundskolan och gymnasieskolan har en viktig roll, säger hon.

– Vi har ett antal program där man jobbar med att fånga upp ungdomar och rusta dem för att gå vidare i utbildning eller få projektarbete.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset