Sommaren är här och med det flip flop-säsongen. Diverse fotexperter har flera somrar varnat för att den omtyckta plastsandalen kan vara skadlig för fötterna. Metro har därför samlat några goda råd att lägga på minnet.

Robin Beckham / BEEPstock / Alamy
Flip flops är kanske inte den bästa fotbeklädnaden för den som vill unvika skavsår, blåsor och skador. Här är därför några saker som kan vara värda att lägga på minnet.

Det största problemet med flip flops är att de inte har någon passform mot foten. Och eftersom sandalerna sitter förhållandevis dåligt kan de därför vara lätta att snubbla och skada sig i.

– Det är otroligt mycket arbete och man får arbeta mycket med tårna och det påverkar ju självklart muskulaturen och tårnas utformning vilket kan resultera i att man får så kallade hammartår och klotår, säger podiatern Ulf Sundberg till Metro.

LÄS MER: Tandläkare misstänks ha jobbat full – i flip flops och träningsshorts

Överanvändning av flip flops kan som många bistert fått erfara även leda till skavsår mellan tårna och blåsor. Men du behöver inte oroa dig för att de ska öka risken för ryggproblem. Enligt Sundberg gör det varken bu eller bä om du går barfota eller använder flip flops.

– Mitt främsta tips är att personer som har nedsatt cirkulation eller känsel helt ska avstå från att använda flip flops medan gemene man kan använda dem utifrån förutsättning att man inte har problem.

Det finns dock en positiv sak med flip flops, att de oftast är väldigt mjuka och har bra stötupptagning. Men enligt Maja Ahlberg, podiater vid Aktiv Ortopedteknik i Malmö, är det inte en jättebra fotbeklädnad över huvud taget.

LÄS MER: 8 stilsäkra sandaler för sommarfötter

– Det är ganska platta och inte särskilt mycket support för fötterna. Det är ingenting som håller fast foten och vad som händer är att du ofta kniper litegrann med tårna för att foten inte ska glida runt och det kan på lång sikt skapa obalans i musklerna och leda till felställningar.

Hon menar att de kan fungera om man bara har dem på stranden som badskor, eftersom underlaget är mjukt och användningen begränsad.

Om ändå vill strosa omkring med flip flops mer än så i sommar är hennes råd att känna efter:

– Sluta använda dem om du får ont av dem, säger Maja Ahlberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset