Skärdump från fredagens intervju med Jimmie Åkesson i SVT:s "Skavlan" som delar tittarna.
Skärdump från fredagens intervju med Jimmie Åkesson i SVT:s "Skavlan" som delar tittarna.

Intervjun med Sverigedemokraternas sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson i SVT–programmet "Skavlan" har lett till en ordentlig tittarstorm. Hundratals upprörda mejl och kommentarer har kommit in till redaktionen och SVT:s Tittarservice.

På onsdagen meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han återvänder till politiken efter fem månaders sjukskrivning för utmattningssyndrom. Combacken läckte ut i en förhandsvisning av fredagens avsnitt av SVT:s "Skavlan".

Framträdandet fick skarp kritik redan innan den sänts. En del menade att programledaren Fredrik Skavlan höll en allt för lättsam ton gentemot Åkesson medan andra hävdade att SVT:s populäraste program tilläts sig utnyttjas av partiets mediestrateger.

Efter intervjun är kritiken dock en helt annan. På SVT:s Tittarservice har det på söndagen skrivits hundratals kommentarer. De flesta av dem ifrågasätter starkt Skavlans bemötande av den sjukskrivne partiledaren, som de menar var både oförskämt och respektlöst.

– Vi har fått nästan 850, 900 mejl. De har synpunkter på hur Jimmie Åkesson kom igenom i Skavlan. Det är övervägande ifrågasättande kommentarer, säger SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala till Metro.

► Här är Jimmie Åkessons öppna brev till väljarna efter Skavlan

Sedan i fredags har omkring 300 anmälningar kommit in till Granskningsnämnden, uppger TT.

Kritiken handlar även om att Åkesson behandlades annorlunda än andra politiker som tidigare medverkat i programmet, skriver SVT Kultur.

Även på SVT:s officiella Facebooksida och på Twitter rasar klagomålen in. En person skriver:

”Såg precis som många andra Skavlan i fredags och jag har aldrig blivit så arg när jag ser hur en som kallar sig journalist trycker ner en partiledare som har mått dåligt i ett halvår."

Sabina Rasiwala säger att de var beredda på att intervjun skulle väcka reaktioner och att de är väldigt glada av att folk hör av sig och berättar vad det tycker.  Enligt henne ser de intervjun som väl genomförd.

– Vi svarar de som kontaktar oss  att vi har ett sänd n ingstillstånd som beskriver att vi har som uppgift att förmedlla nyheter skapa debatt och  granska  det som händer omkring oss. Jimmie Åkesson valde själv att medverka i Skavlan och fick då frågor om sin sjukskrivning och möjlighet att berätta både hur han har mått och mår nu, säger hon och fortsätter:

– Sen är han också partiledare för Sveriges tredje största parti, därför är det väldigt naturligt att han får frågor kring den politik som han för, det är av allmänintresse.

Hon uppger att de även fått in flera positiva kommentarer på intervjun, även om de negativa är övervägande.

Även från Norge kommer kritik mot hur intervjun genomfördes. Programmet, som sänds i norska Public servie-kanalen NRK, uppges ha fått ett antal anmälningar till norska granskningsnämnden, Kringkastningsrådet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset