SD ville hålla festen i Blå hallen i stadshuset men fick nej och abonnerade då Grand Hotel. Arkivbild.
SD ville hålla festen i Blå hallen i stadshuset men fick nej och abonnerade då Grand Hotel. Arkivbild.

Sverigedemokraterna ordnar en fest för internationella meningsfränder i Stockholm där ett "frihetspris" ska delas ut till Tjeckiens förre president Václav Klaus.En ren pr-grej, tror statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.– Det är för att visa att man ingår i ett europeiskt sammanhang, säger hon.

Festligheterna äger rum på Grand Hotel, dit mellan 300 och 400 gäster väntas på fredagskvällen. Bland dem Nigel Farage, nygammal ledare för det EU-fientliga brittiska partiet Ukip.

– Det är nästan uteslutande politiker, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein om gästlistan.

TT: Varför har ni festen?

– Vi börjar bli en hel del systerpartier runt om i Europa, som har lite samma profil som vi och upplever ungefär samma utmaningar.

– Det här är ett led i att börja träffas, börja samtala med varandra, börja försöka hitta synergieffekter och samarbeten.

Betalas med EU-pengar

Evenemanget kallas "European freedom awards", och under kvällen ska ett pris delas ut till någon som gjort mycket för att "minska överstatligheten och federalismen" i EU. Kalaset finansieras delvis av EU-pengar via tankesmedjan IDDE, som är kopplad till den partigrupp som SD tillhör i Europaparlamentet, EFDD.

– Så det är ju vi alla, genom våra avgifter, som bidrar till det här, säger Ann-Cathrine Jungar, som forskar om högerpopulistiska och främlingsfientliga partier i Europa och Norden vid Södertörns högskola.

– Det här visar att de transnationella kontakterna mellan olika typer av högerpopulistiska partier, extrema och radikala, har intensifierats och fördjupats. Och att de nu också försöker markera en tydligare närvaro genom att skapa den här typen av organ och institut.

Hemlig pristagare

SD ville hålla festen i Blå hallen i Stadshuset men fick nej. På informationsmaterial om "European freedom awards" syns dock en bild på Stadshuset.

– Man lånar väl lite glans från Nobel och Nobels fredspris kan jag tänka mig, säger Ann-Cathrine Jungar.

Sverigedemokraterna höll först pristagaren hemlig, men bekräftar nu för TT att det rör sig om Václav Klaus.

– Han var väldigt ifrågasatt av EU när han var president, säger Ann-Cathrine Jungar.

– Han har gjort uttalanden kritiska mot EU, om invandring och minoriteter. Så han har ju en ganska radikal politisk agenda, en nationalistisk och värdekonservativ agenda.

Tidigare på fredagen kommer representanter för den europeiska partisammanslutningen ADDE att skriva under ett gemensamt dokument om ett "riktigt demokratiskt Europa".

– De kallar det "Stockholm declaration", men jag är egentligen inte insatt i det alls, säger Joakim Wallerstein.

Per Larsson / TT
"Det här är ett led i att börja träffas, börja samtala med varandra, börja försöka hitta synergieffekter och samarbeten", säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein om festen på Grand Hotel. Arkivbild.
Alastair Grant/AP/TT
Nigel Farage, ledare för det EU-fientliga brittiska partiet Ukip, ska hålla tal på festen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset