Apoteket på bilden har inget med texten att göra.
Apoteket på bilden har inget med texten att göra.

Tjejer under 15 år får inte köpa preventivmedel på flera apotek i landet – trots recept från barnmorskor. Den nya sexualbrottslagen misstänks ligga bakom de moraliska bedömningarna.

Tidningen Ottar rapporterar nu att apotekspersonal i flera svenska städer nekar unga tjejer att köpa preventivmedel. Trots att barnmorskor skrivit ut recept på p-stavar, p-plåster och p-piller hör föräldrar av sig och säger att de inte kunnat lösa in recepten, eftersom apoteken sagt nej.

– De ska inte behöva stå där och motivera varför de ska ha preventivmedel. Vi har redan gjort bedömningen efter konstens alla regler, säger barnmorskan Marika Nyman till tidningen.

Hon har anmält en händelse på ett apotek till Läkemedelsverket, men hon är inte ensam om erfarenheten. Det finns exempel från hela landet och Lina Isaksson, barnmorska i Stockholm, berättar om hur en tjej sms:ade för att berätta att hennes mamma inte kunnat hämta ut hennes p-plåster.

– Jag reagerade med bestörtning. Nästa tanke var: vad ska den här mamman tänka om mig? Att vi slarvar med recepten? Sedan började jag undra vad apoteken egentligen håller på med.

Den nya sexualbrottslagen som trädde i kraft den 1 april 2005 innebär att allt sexuellt umgänge med barn under 15 år räknas som våldtäkt. Det finns dock en ytterligare regel som säger att om personerna är nära varandra i ålder och samtyckt till sex så ska inget åtal väckas.

Trots det så feltolkas lagen, och inte bara av apotekspersonal. För sex år sedan var det en chefsåklagare i Gävle som sa att han inte skulle tveka att väcka åtal mot barnmorskor som skriver ut p-piller till någon under 15 år, för medhjälp till våldtäkt, skriver Ottar.

Flera av de apotek som tidningen pratar med hävdar att personalen agerat korrekt, trots att en mamma vid ett tillfälle fått en utskällning.

– Ärendet handlar inte om att 13-åringar ska ha sex eller om någon blivit kränkt. Det handlar om att receptet var felaktigt skrivet. Jag kan inte bedöma bemötandet, det kan även ha att göra med hur mamman betedde sig i situationen, säger läkemedelsansvarig vid ett apotek.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset