Hittills när man talat om gäng har det i princip alltid handlat om män, men nu håller någonting på att hända. Taggen #squadgoals fick ett starkt uppsving under 2015 och det tack vare att några av våra största superstjärnor inom film och musik visade att kvinnlig vänskap är något att räkna med.

Någonting håller på att skifta i populärkulturen. Där det tidigare var Rat packs, brat packs och frat packs är det nu kvinnor som bildar kluster där de håller varandra om ryggen. Tar varandra i försvar, talar öppet om lönediskriminering, visar att de kan bära blockbusters och inte minst något så enkelt som har roligt tillsammans. Utan den rivalitet som tidigare tvunget skulle kletas på allt som hade mer än en kvinna. Det senaste som fått tjejer över hela internet att utbrista squad goals! är middagen strax före jul med Jennifer Lawrence, Emma Stone och Adele, om vilken Lawrence i en intervju i Glamour hade följande att säga:

- Det är så konstigt, jag gillar inte nya människor. Men de här två kvinnorna och Amy Schumer är underbara. Och så normala! Det känns som att jag hänger med mina vänner, vänner som skiter fullständigt i vad jag gör. 

Och som om inte det vore nog: När Lawrence fick kritik över att hon skojat med en journalist på Golden Globe rusade Anne Hathaway till hennes försvar.

Kära internet. Det är ganska tydligt att Jennifer Lawrence utskällning togs ur sin kontext och att hon torrt skojade med en journalist som faktiskt använde sin telefon för att fotografera henne. Låt oss inte fortsätta den sorgligt vanliga proceduren med att bygga upp folk framför allt kvinnor för att ondskefullt riva ned dem när vi tycker att de tagit ett felsteg., skrev Hathaway på sin Facebooksida och skrev under med A J-Law fan.

Jennifer Lawrence är nu inte den enda med ett gäng. Den som satte taggen #squadgoals på kartan var Taylor Swift, och som pricken över i hade hon med delar av dem i videon Bad blood. Lena Dunham röker cigarr, Ellie Goulding viftar med ett raketgevär, Selena Gomez sparkar ut henne genom ett fönster, för att bara nämna några. Den sistnämnda sa om Swift, i en intervju med Billboard, att sättet hon bryr sig om kvinnor är obevekligt. Det hjälper mig ut ur mitt skal..

Andra som hållit ihop är Tina Fey, Amy Poehler, Maya Rudolph och Kristen Wiig, och Cameron Diaz, Drew Barrymore och Gwyneth Paltrow. Och det finns fler.

Hillevi Ganetz är professor i genusvetenskap på Stockholms universitet och säger att grupper av kvinnor som är vänner och hjälper varandra alltid har funnits, men att det nya är att det speglas i populärkulturen.

- Det är en långsam utveckling, men jag tror att det hänger ihop med den ändrade synen på publiken. Kvinnor har alltid haft väldigt dålig status som publik, men med en hårdare marknad har producenterna insett att den stora kvinnliga publiken är en outnyttjad resurs. Det är inte ekonomiskt att hålla fast vid idén att folk bara vill se män som agerar.

Hon tror att det också finns en ökad medvetenhet bland stjärnorna nu.

- Madonna var ju ganska ensam under väldigt många år, och nu har vi alla från Beyoncé till Zara Larsson som pratar om feminism hur man än tycker att det passar ihop med ens egen definition. Tidigare var tendensen att män stöttar män och kvinnor också stöttar män, så det här systerskapet är verkligen välkommet, säger Hillevi Ganetz.

Hon har inte alldeles lätt att komma på när något liknande skulle ha skett tidigare men kommer till slut på tjejgrupperna från tidigt sextiotal.

- Till exempel Shirelles. Det var första gången unga kvinnor och deras erfarenheter kom fram i populärmusiken, och "Will you still love me tomorrow" blev ju en stor skandal för att den handlade om flickor som gjorde mer än att hålla handen. Men deras period blev ganska kort för sedan kom Beatles och de andra killgängen. Så det här är en väldigt spännande utveckling.

Det är svårt att sätta fingret på exakt vad dessa kluster av kvinnor med makt kan åstadkomma, utöver att vara förebilder, men Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, menar att showbiz inte skiljer sig från några andra branscher.

- Det räcker inte bara med talangen, utan det är bra att ha rätt bekanta. Vi vet ju att i samhällslivet hjälper män varandra, stödjer, erbjuder jobb och positioner, och det är väl utomordentligt att kvinnor också gör det nu. Det har oerhörd betydelse att bygga upp nätverk eftersom det är ett sätt att få inflytande inom sin bransch.

Hillevi Ganetz hoppas att trenden stärks ännu mer.

- Och kanske fördjupas, så att män också börjar stötta kvinnor. Så att det inte blir något könskrig à la Flashback.

OBS: Bilden är ett montage. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Wkd reportage