Det är drygt 30 år sedan Tjernobylolyckan.
Det är drygt 30 år sedan Tjernobylolyckan.

Området kring den Tjernobyl i Ukraina kan komma att bli en av världens största solpanelsfarmer. Enligt en presentation förberedd av landets regering kan 6 000 hektar land i området kring reaktorn komma att användas för att producera solel.

Runt platsen vid det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl  finns ett område på omkring 2 600 kvadratmeter som ingen, sånär som ett fåtal forskare, får befinna sig på. Nu kan det området komma att användas för att generera solel, skriver The Guardian.

Enligt källor till The Guardian ska Ukrainas regering vara i förhandlingar med banker och investeringsbolag om att göra området kring reaktorn till en solelsfarm.

► LÄS MER: Inte mer cancer efter Tjernobyl

I en presentation ska regeringen ha berättat om hur åtminstone 1 000 megawatt solel och 400 megawatt annan förnybar el skulle kunna genereras i området. Det är ungefär en tredjedel av den kapacitet Tjernobyls kärnkraftverk hade.

Området kring Tjernobyl ska lämpa sig bra för en solelsfarm eftersom landpriserna är låga, solen lyser starkt och infrastrukturen för att föra över el till det nationella elnätet fortfarande är intakt.

Tiotusentals människor i Ukraina, Vitryssland och södra Ryssland evakuerades i samband med Tjernobylolyckan 1986. Bara ett hundratal personer som vägrat lämna sina hem bor kvar i området kring reaktorn. 

► LÄS MER: I dag är det 30 år sedan katastrofen

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset