Tjuven slog till – mot kyrkogården. Där stal han både staket och urnor. 
Tjuven slog till – mot kyrkogården. Där stal han både staket och urnor. 

Den 34-årige koppartjuven nöjde sig inte med att plocka ner ett helt staket som omgärdade gravplatsen. Han slet även upp två kopparurnor som satt fastplomberade i gravstenen och tömde dem på aska. Nu döms mannen för stöld och brott mot griftefriden.

– Jag behövde pengar för att följa med dottern till Liseberg, förklarar mannen i förhör.

Det var en privatperson som satt och åt frukost hemma i sitt kök som uppmärksammade dunsar från gatan nedanför. När han tittade ut såg han 34-åringen i flera omgångar springa in och ut från kyrkogården och lasta in staketdelar i bilen.

Den dömde erkänner brott med säger att han inte minns att han tagit urnorna. Kopparlasten, som uppgick till 90 kilo, skulle han ta till en ”koppargömma” som han och några andra har i skogarna kring Hässleholm.

– Jag tycker själv att det känns förjävligt att jag tagit mig in på en kyrkogård för att stjäla koppar men jag var så desperat efter pengar, säger mannen i förhör.

Att gravurnor med aska står ovan marken är ovanligt. En tidigare anställd på Kyrkoförvaltningen berättar i förhör att den aktuella graven beviljades dispens sedan släktingar till det avlidna paret motsatte sig till att urnorna skulle gravsättas efter kremationen.

34-åringen döms till skyddstillsyn och behandling  samt två månaders fängelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset