Hur mycket hyra får du ta när du hyr ut i andra hand?
Hur mycket hyra får du ta när du hyr ut i andra hand?

Kvinnan har ett förhandskontrakt på en trea i centrala Stockholm. När hon hyrde ut den i andra hand höjde hon hyran med nästan 14 000 kronor – och krävs nu på 163 000. Så här säger reglerna.

Att hyra en lägenhet i andra hand i Stockholm är dyrt, vilket många känner till.

Men den här kvinnan tog det lite väl långt – och satte en hyra på 22 000 kronor i månaden för sin trea på Birkagatan. Det är 13 732 kronor mer än vad hon själv betalar i kallhyra, rapporterar Hem & Hyra.

Nu kräver andrahandshyresgästen tillbaka 163 000 kronor från kvinnan. Beloppet är mellanskillnaden från hela hyresperioden.

LÄS MER: Andrahandsmarknaden gynnar bara hyresvärden – aldrig hyresgästen

Vad får man ta i hyra, egentligen?

Det finns egentligen inget bestämt belopp eller procentsats – men huvudregeln är att hyran ska vara skälig. Om du hyr ut lägenheten omöblerad ska du inte lägga på någonting på hyran du själv betalar.

Men hyr du ut den möblerad kan du vanligtvis ta en hyra som är 10-15 procent högre. Betalar du också andra kostnader för lägenheten, som parkeringsavgift eller el, har du rätt att ta betalt för det också.

Hyr du ut en bostadsrätt är det lite snårigare. Du kommer överens med din hyresgäst – men summan får inte vara påtagligt högre än din kapital- och driftkostnad. Kapitalkostnaden beräknas som en skälig avkastningsränta på lägenhetens marknadsvärde. Här kan du få hjälp att beräkna den.

Vad händer om du tar för mycket?

Ingenting – om inte din hyresgäst anmäler det till hyresnämnden. Men om personen gör det kan du bli återbetalningsskyldig och tvingas betala mellanskillnaden från den faktiska hyran och den du tagit från hyresgästen. Hyresnämnden kan också besluta sänka hyran.

LÄS MER: Krävde 11 000 i månaden för en tvåa – fälls för ockerhyra

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset