Musikindustrin har varit dåliga på att erbjuda lagliga alternativ till illegal fildelning brukar det heta. Ändå kryllar internet av nytänkande tjänster för musikälskaren. Metro Teknik har gjort en genomgång av de hetaste alternativen. 

Anywhere.fm

Denna tjänst låter dig ladda upp all din musik från datorn till en server så du kommer åt den var som helst och när som helst. Du slipper lagra alla låtar på en egen hårddisk och kommer lätt åt dem där du kommer åt internet. Dessutom går det att lyssna på dina vänners musik och spellistor.  

Jukefly

Är precis som Anywhere.fm tänkt för att du ska komma åt din musik från vilken dator som helst. Skillnaden är att du inte laddar upp musiken på en sida utan istället laddar hem ett litet program till datorn. På grund av din egen dator agerar server och musiken inte lagras centralt går det inte att dela med sig till hur många som helst. I dagsläget fungerar det bara med en vän. 

Last.fm

Last.fm har länge varit en tjänst där musikälskare kan jämföra smak och skryta med hur mycket musik de lyssnar på. Det har också varit möjligt att provlyssna på sina vänners favoritlåtar och även höra vissa spår i dess helhet. Sedan några veckor tillbaka går det i USA, Storbritannien och Tyskland att lyssna på majoriteten av musiken i helhet

Spotify

En svensk tjänst som inte lanserats fullt ut ännu. Här är tanken att du ska kunna komma åt nästan vilken musik du vill. Skaparna är i full gång med att bygga upp en gigantisk databas som alla användare kan lyssna till. I beta-versionens nuvarande utformning går det inte att själv ladda upp vare sig låtar du gjort själv, eller låtar från ditt eget musikbibliotek. En funktion för artister att ladda upp musik kommer dock senare. 

Musicstation Max

Förra veckan presenterade Omnifone nyheten om gratis nedladdning i mobiltelefonen med Musicstation Max. Genom att betala ett lite högre pris för mobilen när du köper den får du ladda hem musik gratis. Denna kan du sedan lyssna på i telefonen eller på datorn. Det går däremot inte att bränna ut den eller överföra till en separat musikspelare. Den fria nedladdningen gäller bara ett år, därefter tillkommer en abonnemangsavgift. 

Meemix

Detta är alternativet för alla minimalister därute. Du skapar radiostationer genom att söka på artister eller låtar du vill höra. Meemix har en algoritm som sedan förutspår din smak dels efter dina val, dels efter andra faktorer som var du befinner dig och hur du beter dig. Här kan du lyssna på samma låtar som andra användare samtidigt som dem. 

Ztereo

Ännu en svenskutvecklad tjänst som bygger på peer-to-peer-teknik. Du laddar som användare hem en klient och väljer vilken musik du vill dela med dig av. Denna tjänst gör det också enkelt för dig att komma åt din egen musik från en annan dator.
 

Mog

Ett socialt nätverk för musikälskare som påminner om Last.fm. Du delar med dig av din musiksmak och spellistor. Genom att ladda ner en klient på datorn indexerar Mog all din musik och presenterar den på sedan på din profilsida. Skapades i juni 2005.
 

Qtrax

Ett amerikansk peer-to-peer-program som gratis låter dig ladda hem musiken med dina favoritartister. Qtrax är helt annons­­finansierat och har avtal med många stora skivbolag. Filerna är kopieringskyddade. Startades ursprungligen i Australien för fem år sedan som en olaglig tjänst och stängdes sex månader senare av skaparen Allan Klepfisz..
 

Songza

En sökmotor för musik vars främsta syfte är att vara lättanvänt, något det lyckas väldigt bra med. Det använder egentligen flera befintliga sökmotorer för hitta musikfiler från olika sidor på nätet. Songza finns även som plugin till Firefox Är skapat av blott 23-årige Aza Raskin, son till Jef Raskin som drog igång arbetet med Macintosh för Apple.
 

Sonific

Främst en sajt för artister och band som vill sprida sin musik. Här uppmanas du att ladda upp musik som du äger rättigheterna till. Användarna kan nu lyssna på musiken men inte ladda ner den. Däremot kan de spela upp den på sina bloggar med hjälp av widgets. Reklam ska göra att artister får ersättning för sin musik.
 

Awdio

Awdio strömmar musik från livekonserter och klubbar från hela världen. Är bäst lämpat för de som vill göra förfesten till en riktig klubbupplevelse eller inte ha råd med flygbiljetten för att se favoritbandet i New York. För ungefär 8 euro i månaden får du lyssna hur mycket du vill.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset