Vad gjorde du på din prao? Tom, 15, hittade en ny planet.

Keele University/ Illustration: David A. Hardy

Femtonårige Tom Wagg var på universitetet i Keele i England och gjorde motsvarande prao då han snubblade över upptäckten, rapporterar CNN. 

När han studerade en stjärna såg han hur ljuset flämtade till när något passerade framför den. Det visade sig vara en planet som ingen tidigare hade registrerat. 

– Jag är väldigt glad över att ha hittat en ny planet och jag är väldigt imponerad över att det går att hitta dem så långt bort, säger han i ett uttalande enligt universitetet.

Det har nu tagit två år av vetenskapliga procedurer att bekräfta Toms fynd. Planeten finns tusen ljusår bort och är ungefär samma storlek som vårt solsystems största planet Jupiter. 

En anledning till att planeten kunde hittas var att den går ett varv runt sin stjärna på två dagar, alltså det som tar oss på jorden ett år. Det blir helt enkelt fler chanser att se den när den passerar framför sin sol. 

Nu ska en tävling avgöra vad planeten – som tills vidare fått namnet WASP-142b – ska heta. Det vore väl konstigt om namnet inte skulle hedra den unge upptäckaren.

Enligt Nasa har över 5 000 planeter upptäckts i andra solsystem efter det första fyndet 1995.

► LÄS MER: Här är jordens systerplanet – 41 ljusår bort

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset