Tom Ford tillsammans med Amy Adams som spelar den kvinnliga huvudrollen i "Nocturnal animals". Arkivbild.
Tom Ford tillsammans med Amy Adams som spelar den kvinnliga huvudrollen i "Nocturnal animals". Arkivbild.

För sju år sedan debuterade modeikonen Tom Ford som filmregissör. Filmen var den hyllade "En enda man", och sedan dess har Ford letat efter material till en uppföljare. Nu är den här – den mörka thrillern "Nocturnal animals".

– Jag läste boken för fem år sedan. Jag älskade den, jag förstod inte hur det skulle kunna bli film av den, men köpte rättigheterna ändå, säger den karismatiske Ford när TT möter honom på filmfestivalen i Venedig.

Boken heter "Tony and Susan" och berättar om hur Susan som förestår ett galleri i Los Angeles får ett bokmanus från sin exmake Tony, som hon en gång svek på ett fruktansvärt sätt. Boken är en våldsam thriller om hur en familj gör en bilresa som blir en mardröm.

Paralleller till verkligheten

Susan läser och inser att det på ett intrikat sätt finns paralleller till henne och exmaken. Ford berättar i tre olika plan – dåtid, nutid och en visualisering av innehållet i boken.

– Det viktiga för mig i boken var att den handlar om att du inte ska slänga bort människor som betyder någonting för dig. Jag är själv oerhört lojal, jag har varit tillsammans med samma person i 30 år. I dag lever vi i en värld där folk slänger bort saker och människor och jag kände att detta var någonting som jag ville tala om.

Tom Ford konstaterar att han har varit modedesigner i 30 år och att han älskar yrket. Men han älskar också att göra film.

– Ju mer man älskar något, desto bättre blir man. Och jag blir bättre som modedesigner när jag filmar. Medan jag höll på med "Nocturnal animals" höll jag också på med att skapa kläder och jag kände hur kombinationen fick mig att känna mig på oerhört bra humör, och jag blev bättre som designer och kände mig oerhört stimulerad.

Frustrerande långsamhet

Det tog honom sju år från debuten till "Nocturnal animals". Han säger att det delvis berodde på att han och hans partner fick en son, men också på att det går frustrerande långsamt i filmbranschen.

– Mode går fortare, och jag tycker om den farten. Jag behöver den. Samtidigt varar film för evigt. Det gör inte mode. Medan jag gjorde "En enda man" var jag rädd att jag skulle dö innan den var klar. Den var så oerhört viktig för mig, den är så självbiografisk.

"Nocturnal animals" inleds med att man ser nakna, överviktiga kvinnor dansa.

– När jag växte upp hade jag en affisch föreställande Farrah Fawcett på min vägg. Det var så man då föreställde sig att amerikaner ser ut. Det är ju inte så, i dag ser vi skavankerna – inte minst politiskt. Och dessa kvinnor, de var så vackra, de var fria, de var lyckliga, de var bekväma i vilka de var – till skillnad från Susan, som är ensam och förtvivlat försöker passa in.

Merrick Morton
Amy Adams spelar Susan i "Nocturnal animals", en kvinna som förtvivlat försöker passa in i sin omgivning. Pressbild.
Merrick Morton
Jake Gyllenhaal som Tony i Tom Fords hyllade film "Nocturnal animals". Pressbild.
Jordan Strauss
Armie Hammer, Amy Adams, Tom Ford, Isla Fisher, Jake Gyllenhaal och Aaron Taylor-Johnson inför premiären på "Nocturnal animals". Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset