Finns det någon bättre midvintermat än grilled cheese och tomatsoppa? Tillsammans smakar denna klassiska amerikanska kombination av smältost, frasigt bröd och tomat lite som pizza, fast flytande och både enklare, tryggare och mer hjärtevärmande. Så här får du till den hemma.

LÄS MER: ”Så gör du den godaste risotton med tryffel”

Ingredienser, 4 personer

Tomatsoppa
4 skivor bacon (kan uteslutas)
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 morot
50 g smör
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
1 liter kycklingbuljong
2 kvistar timjan
1 lagerblad
1 burk ( 400 g ) hela plommontomater
salt och svartpeppar

Grilled cheese
8 skivor formbröd
300 g gruyère- eller comtéost
dijonsenap
smör
salt

1 . Börja med att göra soppan. Skala och hacka vitlök, lök och morot. Stek fläsket knaprigt i kastrull på medelvärme. Höj värmen ett snäpp och lägg i smöret och de hackade grönsakerna. Stek tills grönsakerna blivit mjuka, då du tillsätter tomatpuré och mjöl. Stek någon minut till och tillsätt sedan buljong, timjan, lagerblad och tomater. Låt koka upp, sänk värmen och puttra 30 minuter. Ta ut lagerblad och timjan ur soppan, mixa den slät och häll tillbaka i grytan. Smaka av med salt och peppar.
2. Smöra brödskivorna på en sida med ett tunt lager smör och lägg hälften av dem med smörsidan ner i en stekpanna. Bred på ett ännu tunnare lager dijon. Häll på riven ost, salta lite och lägg på det andra brödet. Pressa ner lite försiktigt med en stekspade. Nyckeln till en riktigt bra grilled cheese är att brödet får brynas i lugn och ro och att osten får tid att smälta ordentligt. 5-8 minuter per sida är perfekt. Vänd försiktigt på mackorna och när de är färdiga skär du dem i trekanter och serverar till tomatsoppan. Glöm inte att dippa.

LÄS MER: ”Så lyckas du med ugnsgrillad kyckling”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jonas Cramby