Tommy Bergqvist från Tyresö utanför Stockholm har varit statist i över 20 år. Här är en bild från hans medverkan i "Fröken Frimans krig".
Tommy Bergqvist från Tyresö utanför Stockholm har varit statist i över 20 år. Här är en bild från hans medverkan i "Fröken Frimans krig".

Trädgårdsingenjören har hoppat in som statist i svenska film- och tv-produktioner i över 20 år. Nu har han prisats som Sveriges bäste.

Det var när hustrun för 20 år sedan såg en annons i en tidning om att Killinggänget sökte ”skäggiga karlar” som statister till ”En liter film om att göra någon illa” som Tyresöbon Tommy Bergqvists statistkarriär började. Sedan dess har han varit med i runt 150 svenska tv- och filmproduktioner som statist.

I slutet av mars belönades han med priset för årets bästa manliga statist på Guldtackegalan som delas ut av statistföreningen. 
– Jag hade aldrig haft några egna skådespelardrömmar utan det är min frus fel det här. Jag har funderat en del på varför jag fortfarande håller på, om det är så at jag gärna vill synas, men jag tycker inte att det känns så. Jag var ganska duktig på ishockey när jag var ung och det skrevs en del om mig i lokalpressen men det här handlar nog om något annat, säger Tommy Bergqvist .

► LÄS MER: Birgit, 78: Mina föräldrar ville inte att jag skulle skådespela"

Förutom arbetet med Killinggänget har han varit med som uniformsklädd polis i tio av Beck-filmerna, varit med i SVT:s ”Fröken Frimans krig”, spelat in reklamfilmer med Sean Banan och mycket annat.
– Det här med att statist blev väldigt intressant eftersom det är så långt ifrån det jag annars gör i mitt jobb som trädgårdsarkitekt. Sedan har jag ett stort socialt intresse och brukar säga at jag är intresserad av allt som lever. Dessutom är det spännande eftersom jag får chansen att se och uppleva situationer och miljöer som jag annars aldrig skulle fått uppleva, från paradvåningar på Östermalm till gruvor utanför Lindesberg, säger Tommy Bergqvist.

Just rollen i Beckfilmerna är det han ser tillbaka på som roligast.
– Det var roligt eftersom det blev ett större sammanhang och det var väldigt koncentrerat. Alla scenerna från polishuset spelas in i en särskild studio och är koncentrerat till konstant jobb i en och en hela vecka 8–17 på dagarna så det var som ett riktigt jobb.

► LÄS MER: Nätattack stoppade Beck-publik

Efter 20 år i statistbranschen har han fortfarande inga planer på att sluta. Flera av hans redan inspelade produktioner kommer at visas under hösten och vintern.

Är svenska skådespelare trevliga mot statister?
– Majoriteten är det. Det finns ett fåtal som verkar tycka att de är för bra för att ens hälsa men de allra flesta är väldigt, väldigt trevliga. Jag tror att för att få ett bra resultat gäller det att man blir ett lag och ha roligt tillsammans, säger han.

Och fortsätter:
– Sedan är det ibland svårt att veta hur man ska ta dem för de laddar upp väldigt olika för sina roller. Mikael Persbrandt till exempel är väldigt hejsan svejsan hela vägen fram till tagning medan Peter Haber däremot går in i sin Beck-roll redan när han åker hemifrån på morgonen. Först trodde jag att han var arrogant eftersom han knappt hälsade men när man tillbringade mer tid med honom märkte man att han är precis som vem som helst. Han går bara väldigt djupt in i sin karaktär.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nöje