Tommy Ekmans, 58, har flera gånger fått straffavgift för obetald trängselskatt, trots att hans Saab står avställd många mil bort. Nu får han skadestånd – med tolv kronor. ”De är ju löjliga”.

Tommy Ekmans Saab är en riktig pärla. Något så sällsynt som en Saab 9000 från 1988 som fortfarande rullar och inte har ett spår av rost. Tommy kom över den för snart femton år sedan.

– Det var ett äldre par som ägde den och kvinnan hade vävt trasmattor för golvbrunnarna och virkat överdrag för sätena. De hade aldrig suttit i originalsitsen, säger han till Metro. 

Men på senare tid har bilen, som på sin höjd plockas fram till någon Saabträff på sommaren, levt ett eget liv. I alla fall om du frågar Transportstyrelsen. Tommy har nämligen fått inbetalningskort för obetald trängselskatt i Stokholm med en tilläggsavgift på 500 kronor. 

– Den har inte varit mycket utanför Kristianstadsbygden, säger Tommy. 

Tommy överklagade och omprövningen resulterade i att han inte behövde betala trängselskatt. Många hade kanske varit nöjda med det men Tommy tycker att hela systemet är fel och vill ändra på det.

– Jag härsknade till. För mig är det konstigt att de får lov att skicka ut det här. Om det hade varit polisen hade de behövt stor bevisbörda men Transportstyrelsen får göra hur de vill. 

Han menar att det borde vara lätt att göra en snabb granskning av vilken bilmodell det handlar om innan  inbetalningskortet skickas ut och har därför överklagat ända upp till Justitiekanslern. Att det skulle röra sig om en annan Saab 9 000 med ett registreringsnummer som är till förväxling likt hans menar han är orimligt. 

Tommy krävde att han skulle få ersättning med 500 kronor för det extraarbete och obehag Transportstyrelsens misstag fört med sig. På måndagen kom beslutet från Justitiekanslern – Tommy tilldöms tolv kronor i skadestånd som ska täcka porto han lagt ut när han skickat brev till myndighetern.

När Metro ringer Tommy Ekman vet han ännu inte utslaget från Justitiekanslern.

– De är ju löjliga, reagerar han på nyheten.

Tommy, som själv varit god man och förvaltare för personer som inte kan ta hand om sin egen privatekonomi, tror också att det är många som bara betalar de felaktiga böterna eftersom de inte orkar med kontakterna med myndigheter.

– Det svenska rättssystemet utgår ifrån att du är oskyldig tills du är bevisad skyldig men nu ska man bevisa att man inte varit där.

Enligt Jonas Maran, som är sakkunnig om trängselskatt på Transportstyrelsen händer det att det blir fel, det kan bero på en smutsig skylt eller att kameran placerats på ett sätt som inte är optimalt, men någon manuell jämförelse av registreringsskylt och bilmodell inte är aktuell. 

– Vi gör ingen bedömning utifrån modell eller fabrikat. Vi hanterar en miljon passager om dagen och att sitta och jämföra det skulle innebära en rejäl ökning av kundtjänsten.

Däremot berättar han att det finns en detektionslista på registreringsnummer som felaktigt debiterats. Efter andra gången plingar det till i systemet och en grundligare kontroll görs för att matcha bil och plåt.

Om det ändå kommer fler trängselavgifter kommer Tommy Ekman överklaga dem. I grunden handlar det om att han tycker att alla omprövningar av felaktiga trängselskattsärenden är ett slöseri med skattebetalarnas tid och pengar pengar 

– Jag tror inte att juristerna på JK skulle arbetat med detta för tolv kronor, men det förväntas jag göra.

► LÄS MER: Tusentals får tillbaka pengar för trängselskatt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset