Åklagare Annie Runander är nöjd med domen efter att fotbollsspelaren Jimmy Durmaz fick utstå hatiska kommentarer på Instagram.
Åklagare Annie Runander är nöjd med domen efter att fotbollsspelaren Jimmy Durmaz fick utstå hatiska kommentarer på Instagram.

Under fotbolls-VM 2018 fick spelaren Jimmy Durmaz ta emot flera rasistiska, hotfulla och hatiska kommentarer på Instagram. Nu har en 17-åring blivit dömd för sina kommenterar.

”Jag har din adress va på din vakt”

Det skrev 17-åringen på Jimmy Durmaz Instagram. Tonåringen kallade även Durmaz för “blatte” och uppmanade honom att lämna Sverige.

LÄS MER: Förbundet polisanmäler hoten mot Jimmy Durmaz

Bad om ursäkt

17-åringen ångrade sig och tog bort sin kommentar. Han skrev även ett meddelande till Durmaz och bad om ursäkt.  

Svenska fotbollsförbundet valde dock att polisanmäla kommentarerna.

LÄS MER: Landslagets tydliga besked efter hatet mot Durmaz: ”Fuck rasism”

Döms för olaga hot och förolämpning

17-åringen har erkänt att det var han som skrev kommentarerna, men har nekat till brott.

Två unga personer har tidigare fällts för andra kommentarer. En har fått en så kallad straffvarning, ett slags tillrättavisning, av en åklagare. Den andra personen fick ett strafföreläggande och fick betala böter. Nu döms alltså även en 17-åring för olaga hot och förolämpning, rapporterar TT.

– När det gäller förolämpning har det inte varit allvarligt menat. Det här har han skrivit där och då utan att tänka till, säger åklagare Annie Runander till TT.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Det gör ont när ni blundar för rasism

17-åringen ska nu betala 50 dagsböter à 50 kronor, samt ett skadestånd till Durmaz på 8 000 kronor, pengar som skänks till välgörenhet med syfte att bekämpa och motverka rasism. Elisabeth Massi Fritz, biträde, är nöjd med domen. 

– Jimmy Durmaz och jag är mycket nöjda med dagens fällande dom. Ondska, näthat och rasism ska bekämpas från samhället och rättsväsendet sida. Det är noll tolerans som ska råda. Handling ska leda till konsekvens även om förövaren är ung. Det är en viktig markering med dagens dom, säger hon till Metro.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset