Tonåring köpte Wikileaks server med pappas konto
Tonåring köpte Wikileaks server med pappas konto

Det tog 10 dagar och 93 bud. Sedan var Wikileaks server, som bland annat spridit 250 000 topphemliga diplomatunderrättelser i den så kallade Cablegate-skandalen, såld. Det vinnande budet i nätauktionen låg på hela 33 000 dollar, motsvarande omkring 215 000 kronor.

Bakom auktionen ligger internetoperatören Bahnhof, som äger servern och hyrde ut den till Wikileaks. När bolagets vd Jon Karlung skulle gratulera den lyckliga vinnaren blev reaktionen inte riktigt som han tänkt sig.
– Det visade sig att e-postadressen tillhörde en man i Portugal. Budet hade lagts av hans 17-årige son som använt pappans konto. 

Enligt Karlung ska pappan ha sagt att sonen berättat att han vunnit på lotto. Amerikanska Wired Magazine har varit i kontakt med fadern, som sagt att han blev mållös när han fick veta vad 17-åringen gjort. 
– Han blev chockad, säger Jon Karlung.

Pappan har dragit tillbaka sitt bud. Men innan Karlung fick reda på hur det låg till ringde nyhetsbyrån Reuters. 
– De kablade ut nyheten innan vi visste vad som hänt. 

Det näst högsta budet i auktionen ligger på 32 900 dollar. Men Bahnhof har ännu inte bestämt hur situationen ska hanteras. 
– Vi måste smälta det här lite grann. Kanske låter vi någon av de andra budgivarna köpa den, eller så lägger vi ut servern igen, säger Jon Karlung.
– Det blev lite krångligare än vi hade tänkt oss. Kanske skulle vi ha sålt servern på Blocket i stället.

Bahnhof tänker skänka intäkterna från försäljningen till organisationerna Reportrar utan gränser och 5july.org, som arbetar med att främja yttrandefriheten.

Servern har tömts på all data. Men trots det är Wikileaks inte så förtjusta i auktionen.
"Vi stödjer inte att Bahnhof utnyttjar sina kunders integritet och goda rykte i marknadsföringssyfte," skriver organisationen på Twitter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset