"De kommenterade våra rumpor", säger en av tjejerna. Bilden har ingenting med artikeln att göra.
"De kommenterade våra rumpor", säger en av tjejerna. Bilden har ingenting med artikeln att göra.

Sajten mobilestories.se har träffat tre tidigare McDonalds-anställda. De berättar att de blivit sexuellt kränkta av manliga kollegor och nonchalerade av sina chefer. ”Chefen var obehagligt närgången redan första dagen”, säger en ung kvinna.

De tre tjejerna som alla är i tonåren som mobilestories.se pratat med är anonyma och har arbetat på tre olika McDonalds-restauranger i Stockholm.

En av tjejerna var 16 år när hon började jobba och redan på hennes första arbetsdag uppfattade hon kökschefen som flirtig och närgången.

– Det var obehagligt. Han kallade alla tjejer för Kerstin för att visa att vi alla var utbytbara, men jag vågade inte säga ifrån för att han var ganska bra kompis med chefen, säger hon.

En annan av tjejerna, som var 18 år när hon jobbade på McDonalds, säger att hon blivit nonchalerad av sin skiftledare när hon berättat att en kund sagt ”You have really nice tits” till henne.

– Skiftledaren sa åt mig att le och ge kunden det han ville ha. Det var så hela tiden, de sa att kunden alltid har rätt.

Men det var inte bara kunder och chefer som betedde sig illa, enligt de tre tjejerna. De ska också ha blivit trakasserade av sina kollegor.

– Man kände trycket från killarna direkt. De frågade om nummer och Facebook, de kommenterade våra rumpor och kroppar överlag, säger en av tjejerna.

LÄS MER: Anmälde sextrakasserier – får 50 000

McDonalds presschef i Sverige Alexandra Svenonius har kommenterat berättelserna i ett mejl till Metro.

"Det är helt oacceptabelt och vi ser allvarligt på uppgifterna. Det går emot allt som McDonald’s står för. Vi hoppas att vi får komma i kontakt med tjejerna för få mer fakta kring deras upplevelser för att gå till botten med det här", skriver hon.

Vad ska ni ta till för åtgärder?

"Uppgifterna som vi har fått ser vi väldigt allvarligt på och tillsammans med franchisetagarna utreder vi nu exakt vad som har hänt för att kunna vidta relevanta åtgärder."

LÄS MER: Franskt upprop mot sextrakasserier

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset