Amen näe, jag tycker inte det finns så mycket rasism kvar i samhället längre, det hör man lite då och då när man försöker diskutera främlingsfientlighet. ”Amen kvinnor och män har ju samma lön, det där genustjafset har gått så långt” anser folk också. Och visst, jag är inte den som är den. De kanske har rätt, kanske har vi överdrivit allting.

Vi kan ta en titt i backspegeln på vad som hände 2012: Agenda frågade sig hur mycket invandring Sverige tål. Statsministern pratade om etniska svenskar. Mix Megapol skaffade en bisittare per dag i ”Äntligen morgon” och valet föll på fem manliga medieprofiler. Samtliga programledare i Melodifestivalen var kvinnor och det vrålades om kvotering i kommentarsfält.

Samtliga vinnare på P3 Guld-galan var män. Rafael Edholm tyckte synd om manliga regissörer som är så diskriminerade i filmbranschen. En okänd kvinna fångades på bild med orakade armhålor och fick ta emot dödshot. 

Stig Larsson pratade i mysiga Efter Tio om hur pH-värden i kvinnors underliv förändras med åren och därför smakar kvinnor bättre när de är tonåringar. Fredrik Virtanen hyllade Stig Larssons bok (där han bland annat beskriver sexscener där tjejerna gråter) för att Larsson ”vågar berätta sanningen”.

Thorsten Flinck tafsade på en kvinna i direktsändning och blev försvarad för att det ”var väl inte så farligt”. En riksdagsledamot skrev ”Sverige?” på Facebook efter att Loreen vann Eurovision. Magnus Uggla buktalade med en docka på bästa sändningstid om att ”knulla Linda”, alltså Miss Li. Liv Strömquists bok recenserades av Jens Ganman som tog tillfället i akt och passade på att upplysa läsarna om att Liv hade ”kåtsug i blicken” på pressbilderna.

Orup sa ”om jag var tjugo år yngre...” till var och varannan kvinnlig deltagare i X Factor. Programledaren för Melodifestivalen pratade om svartingar. En anställd på Kjell & Co sms:ade ”Ligga?” till en kvinnlig kund. Pernilla Wahlgren, mamma till bland annat en sjuttonårig tjej, berättade i Expressen att ”jag skulle bara bli glad” om någon nöp henne i rumpan. Facebookgrupper som försvarade rätten till att få säga negerboll växte. 

Svenskfödda bildade tänkande människor tyckte sig plötsligt ha makten att bestämma att folk som inte är födda i Sverige inte får bli kränkta av rasistiska stereotyp-dockor klockan tre på julafton. Betnér Direkt ställde frågan ”Behöver vi fler kvinnor i TV?” och bjöd in Robert Aschberg som debattör.

Ja, som sagt. Vi har nog bara förstorat upp allt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset