Tone Ögaard vädjar till allmänheten att registrera sig i Tobiasregistret.
Tone Ögaard vädjar till allmänheten att registrera sig i Tobiasregistret.

Pia Komulainen Ögaard har cancer och behöver akut hitta en donator av stamceller för att kunna överleva. För ett tag sedan kom beskedet – ingen donator passar. Nu vädjar hennes dotter om hjälp på Facebook.

För snart tre år sedan fick Pia Komulainen Ögaard beskedet att hon drabbats av lymfom, en cancersjukdom som uppstår i celler som tillhör lymfsystemet. Efter två cellgiftsbehandlingar fick familjen i början av januari beskedet att cancern kommit tillbaka i en mer aggressiv form och att den enda utvägen för att rädda hennes liv nu är att hitta en donator av stamceller.

– Jag lade upp inlägget för att min mammas läkare sa att de inte hittade någon donator som matchade. Den enda utvägen för att rädda mamma nu är att hitta en donator och göra en stamcellstransplantation, säger hon.

►LÄS MER: Kim har tumörer i halva ansiktet – nu ska han inspirera världen

För att hitta en donator till sin mamma så skrev Tone Ögaard ett inlägg på Facebook där hon vädjar till allmänheten att registrera sig i Tobiasregistret, ett nationellt stamcellsgivarregister där alla som över 18 år och friska kan bli stamcellsgivare. Med inlägget hoppas Tone Ögaard både på att kunna hitta en donator till mamma Pia Ögaard, men också att kunna hjälpa andra som befinner sig i samma situation.

– Jag visste inte så mycket om det innan det här hände och många av mina vänner har sagt att de inte hade en aning om det här heller. Jag tänkte att andra kanske inte vet så mycket om det heller, att man faktiskt kan bidra till att rädda någon annan människas liv genom att anmäla sig till registret, säger hon.

Inlägget har i skrivande stund delats över 2 000 gånger och många har hört av sig och valt att dela inlägget, något som Tone känner sig tacksam för. 

– Vi har fått väldigt mycket respons hittills och folk har velat dela inlägget och hjälpa till. Det värmer jättemycket att folk bryr sig och ju fler som får veta att det här registret finns, desto bättre, säger hon.

►LÄS MER: Johannas man dog i hjärntumör: Åkte hem ensam och grät mig till sömns

Min mamma är i akut behov av stamceller. Hennes cancer har blivit mer aggressiv och enda chansen till att hon klarar sig...

Posted by Tone Ögaard on  Thursday, March 17, 2016
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa