Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Arkivbild.
Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Arkivbild.

Storsjukhuset Nya Karolinska i Solna ska öppna om mindre än en vecka. Men nu slår Jan Liska, en av de tilltänkta toppcheferna, larm om brister i hjärtsjukvården och förespråkar att öppnandet skjuts fram, skriver Svenska Dagbladet.

Flera av cheferna för hjärtsjukvården har på kort tid fått sluta eller hoppat av självmant. Liska berättar att droppen för honom själv var en övning som hölls nyligen.

– Den blev ett fullständigt misslyckande. Folk visste inte vad de skulle göra, organisationen blev bara förvirrande och tekniken med larm, övervakningsutrustning, telefoner och dörrlås fungerade inte, säger Liska till SvD.

Han anser att sjukhusledningen måste överväga att skjuta på starten.

– Det finns allvarliga risker med patientsäkerheten om man öppnar sjukhuset samtidigt som man inför en ny och helt oprövad organisation med temavård och värdebaserad vård. Konceptet fungerar inte, det har inte gjort det någonstans i världen.

David Konrad, funktionschef för anestesi, intensivvård och operation på Karolinska i Solna och Huddinge, håller med om att situationen är besvärlig just nu. Av säkerhetsskäl kommer man därför att dra ner på planerade operationer, som skjuts på framtiden.

Konrad lovar däremot att alla patienter som behöver intensivvård ska tas omhand.

– Det är livsavgörande, säger han till SvD.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset