Snön faller i nordligaste Dalarna under måndagen och John Persson skottar snö i Idre.
Snön faller i nordligaste Dalarna under måndagen och John Persson skottar snö i Idre.

Det snöar rikligt i de södra fjällen och prognosen förutser kyla. En smakstart för skidsäsongen med andra ord.– Vi kan låta snökanonerna gå, säger Johan Thorn i Stöten.

Det snöar rikligt i Dalafjällen och i Härjedalen. Fram till nu har det fallit omkring 20 centimeter i Idre och kylan ser också ut att hålla i sig.

– Det är jättepositivt. Framför allt därför att det gör att folk vaknar och ser att vintern är på väg. Snöar det tillräckligt kan vi förbereda för och pista spår och pister, säger Johan Thorn, vd Stöten till TT.

Men det rikliga snöande innebär inte nödvändigtvis att skidorterna öppnar tidigare för allmänheten. De större anläggningarna i Idre, Lofsdalen och i Stöten, exempelvis, öppnar som planerat i december, medan vissa anläggningar i Sälen kan öppna när det finns snö och kyla. Romme alpin i Borlänge har lovat att hålla öppet på helgerna om det finns snö.

Den nyfallna snön kommer i stället alla skidklubbar till del som då får mer snö och kanske någon mer nerfart eller spår på sina träningar.

– Vi öppnar några backar för grupper så fort vi kan. Det beror på när det blir kyla. Det som är positivt nu är att prognosen ger minus 15 grader så långt man kan se. Och det är otroligt viktigt för oss, eftersom det betyder att vi kan låta snökanonerna gå, säger Johan Thorn.

I Idre, där man sparat snö sedan förra säsongen, kommer man att hålla vissa pister öppna för allmänheten under höstlovet.

Förra året var en ovanligt snöfattig vinter där backar på en del skidorter låg bara långt fram i januari.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset