Robin Olsen är burväktare i Roma. Victor Nilsson Lindelöf mittback i Manchester United.
Robin Olsen är burväktare i Roma. Victor Nilsson Lindelöf mittback i Manchester United.

Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen är tveklöst de som tillhör störst klubbar av de svenska herrspelarna. Men hur är svenskarnas status i Manchester United och Roma? Metro synar stjärnorna.

På måndagen har både Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen en ny chans att visa upp sig på den stora fotbollsscenen. Manchester United ställs mot Tottenham i Premier League, medan Roma tar emot Atalanta i Serie A.

Här är svenskarnas status just nu.

Form

Olsen: Kom till Roma från ett succéartat VM-slutspel med Sverige och har inte visat på någon nedgång. I sina första träningsmatcher med klubben såg det inte alltid helt stabilt ut, men i ligapremiären mot Torino rätade Olsen ut eventuella frågetecken med hållen nolla och samarbete med backlinjen. 

Nilsson Lindelöf: Var utan tvekan en av Sveriges absolut bästa spelare i Ryssland och kom tillbaka till United i gott slag. José Mourinho gjorde mittbacken till startman och premiären mot Leicester avklarades utan bekymmer. I förlusten mot Brighton senast var Lindelöf dock del i att ett passivt United släppte in tre mål.

Olsen, i grön dress, tillsammans med lagkamraterna i Roma.

Potential

Olsen: Han är lite av en ”late bloomer”, den gode 28-åringen. Först som 24 år slog han igenom i allsvenskan och Malmö FF, men sedan dess har det gått spikrakt uppåt. Att målvakter dessutom i regel klarar av att prestera på en hög nivå längre än utespelare finns det ingen anledning att tro att Olsen inte kan ta ytterligare steg

Nilsson Lindelöf: 24-åringen spelade sig in svenska folkets hjärtan under U21-EM 2015 – då som högerback. Sedan dess har han utvecklats till Sveriges försvarschef och blir bara bättre och bättre i landslagströjan. I klubblaget går det trögare, och kommer han inte upp i landslagsnivå även där kan det vara dags för miljöombyte.

LÄS MER: Robin Olsen höll nollan i debuten – hyllas i storklubben

Status i klubben

Olsen: Både tränaren Eusebio Di Francesco och sportchefen Monchi hyllade Olsen efter debuten mot Torino, och det ska nog till ett par plattmatcher från svenskens sida för att petas som förstaval. Men målvakten han ersätter, Alisson, var närmast helgonförklarad. Det kan ta tid att vinna fansens hjärtan, med andra ord.

Nilsson Lindelöf: Värvades som en supertalang, han skulle vara den spelskickliga mittbacken som skötte uppspelen och startade anfallen. Men svensken har inte använts på det sättet konsekvent, och ifrågasätts i stället för sin passivitet och markeringsspelet. Men Mourinho har sina spelares ryggar.

Lindelöfs fina passningsfot har inte utnyttjats fullt ut i United.

Konkurrens

Olsen: 28-åringen själv är förmodligen sin största fiende här. Den som ligger närmast Olsen är Antonio Mirante, 35 år, som visserligen haft en gedigen karriär i Serie A, men är värvad som backup. 

Nilsson Lindelöf: I spelet med fötterna är han bättre än Eric Bailly, Phil Jones och Chris Smalling – inget snack om det. Men om inte det kommer till uttryck är Nilsson Lindelöf som bäst jämnbra med konkurrenterna.

LÄS MER: Hårda kritiken mot Lindelöf – rankas som sämsta mittbacken

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll