Tidigare kassören i PP, Luis Barcenas, i mitten i bild, under rättegången som inleddes på tisdagen.
Tidigare kassören i PP, Luis Barcenas, i mitten i bild, under rättegången som inleddes på tisdagen.

Rättegången mot tidigare parlamentsledamöter i Spaniens ledande konservativa parti, Partido Popular, har nu inletts. Mutor, falska fakturor och schweiziska bankkonton är några av ingredienserna i vad som i Spanien kallats årets rättegång.

37 personer står inför rätta, bland dem den tidigare toppolitikern och partikassören Luis Barcenas, som anklagas för att satt in tiotals miljoner euro på ett konto i Schweiz.

Partiet som helhet har anklagats för att ha dragit nytta av pengar som parlamentsledamöterna tillskansat sig olagligen. Partido Popular (PP) åtalas dock inte för något brott, utan ombeds bara att betala tillbaka pengarna.

Mannen som uppges vara spindeln i korruptionsnätet heter Francisco Correa och är en affärsman som gärna vill bli kallad "Don Vito" efter maffiabossen i Gudfadern. Correa ska ha överöst politiker med mutor mellan år 1999 och 2005. I utbyte ska företag som ägs av Correa själv eller hans vänner ha fått fördelaktiga kontrakt och uppdrag, som att anordna påvens besök i Valencia 2006.

En av männen som träder fram i rätten i dag är den tidigare PP-politikern José Luis Peñas som under två års tid spelade in samtal med Correa och andra åtalade.

Förra året publicerade nyhetssajten eldiario.es ett erkännande av Francisco Correa. Rättegången väntas pågå i flera månader.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset