Mjölkbonden Torgny Widholm tvingas varje år nödslakta flera av sina kossor för de fått i sig burkar som skär upp magarna.
Mjölkbonden Torgny Widholm tvingas varje år nödslakta flera av sina kossor för de fått i sig burkar som skär upp magarna.

Läsk- och ölburkar som slängs i naturen hamnar i kors magar och skär varje år upp magarna på tusentals kor – som förblöder och dör. "Det är fruktansvärt" säger mjölkbonden Torgny Widholm.

Fåglar fastnar i plastringar och kors magar skärs upp av vassa aluminiumbitar som malts ner i fodret. Varje år dör tusentals djur av människans nedskräpning i naturen.

När gräset klipps med skördemaskinerna följer aluminiumburkar och annat skräp med. Burkarna förvandlas till vassa strimlor som följer med i djurens foder. Mjölkbonden Torgny Widholm i Åre kommun tvingas avliva flera kor på grund av de vassa skärvorna varje år.

– Det är fruktansvärt. De slutar äta och man ser direkt på dem att de har jätteont. De vassa skärvorna åker genom magarna och skär upp så de förblöder. Det är grymt. Då är det nödslakt direkt som gäller, säger Torgny Widholm.

►LÄS MER:  Blodet forsade när Prince, 1, skar upp munnen på en slängd flaska

Under 2013 fick 5 274 nötkreatur anmärkningen vasst vid slakt vilket motsvarade 1,54 % av det i Sverige totalt slaktade djurantalet, enligt en rapport från SLU.

För Torgny Widholm har situationen blivit något bättre.Tidigare räknade de med att 10 procent av deras över 140 kor strök med per år, i dag är det en handfull.

– Det har blivit bättre. Jag inbillar mig att det beror på att det uppmärksammas allt mer, säger han och berättar även att det nu finns sensorer att köpa som ska upptäcka aliminumet vid skörden. Själva har de förändrat skörderutiner och nu undviker att finhacka gräset för att aliminiumbitarna inte ska vara så små och falla ner på foderbordet.

– Varje ko som dör blir ett stort lidande. Framförallt för kon men också för oss som har kouppfödande som en del av vårt yrke. De skadar vår verksamhet. Över 20 000 kronor per drabbad ko försvinner för att folk kastar burkar.

►LÄS MER:  Forskare: 99 procent av havsfåglarna kommer ha plast i magen år 2050

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset