Michel Tornéus hoppade 7,74 och kunde räkna in sitt tionde SM-guld i längdhopp.
Michel Tornéus hoppade 7,74 och kunde räkna in sitt tionde SM-guld i längdhopp.

Ett hyfsat språng räckte för att Michel Tornéus skulle ta sitt tionde SM-guld i längdhopp.– Om jag hade blivit pressad hade det nog kunnat bli lite mer, säger 30-åringen efter 7,74 på Sollentunavallen.

Michel Tornéus kom till Sollentuna från misslyckandet i karriärens viktigaste tävling. Det var så han såg på OS i Rio de Janeiro.

Det har varit en lång säsong och Hammarbyhopparen pratar lika mycket om att bocka av de återstående tävlingarna i kalendern som om att prestera på topp.

Det behövdes en morot för att hitta den rätta inställningen till SM. Tränaren Oscar Gidewall fann den.

– Det viktiga för mig var att ta det tionde guldet (i utomhus-SM i längd – därutöver har han ett i tresteg och åtta inomhus). Det var ett sätt för att hitta motivationen, säger han.

Efter 7,74 meter i den andra finalomgången kunde ingen av konkurrenterna hota honom. När det var klart sträckte Tornéus upp båda handens fingrar i luften och lät publiken räkna själv.

– Det var kul. Mycket folk och bra drag för att vara SM. Jag var redo hela tiden om någon skulle få till det. Jag hade hoppats att det skulle bli en ännu jämnare tävling, säger han.

Andreas Carlsson tog silver på 7,59 och Johan Taléus brons på 7,49.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset