Lorin Sonya (stora bilden) försvarar sig. Det uppfattas som att hon vill bli kittlad.
Lorin Sonya (stora bilden) försvarar sig. Det uppfattas som att hon vill bli kittlad.

Du har säkert gnytt åt videor där storögda trögloris ser ut att njuta av att bli kittlade. Men frågan är om du kommer att göra det efter att du kikat in bakom kulisserna. ”Skaffa en hamster i stället, säger Skansenakvariets” Jonas Wahlström.

TT

Skansenakvariet får förfrågningar från privatpersoner som vill köpa primater av dem, berättar Jonas Wahlström. 

Organisationen International Animal Rescue har lanserat kampanjen ”Tickling is Torture” för att visa sanningen bakom de omåttligt populära videorna, som de menar bidrar till en grym och cynisk jakt på den nattlevande primaterna.

Stjärnan i en de mest populära videorna heter Sonya. I videon sträcker hon upp armarna i vad som verkar vara en uppmaning till ägaren att kittla henne under armarna.

Men anledningen till att lorin sträcker upp armarna är inte att den vill bli kittlad, utan att det nattlevande djuret är vettskrämt i det starka ljuset och vill skydda sig själv med giftkörtlar vid armbågarna, enligt International Animal Rescue. 

► LÄS MER: Jo, du kan faktiskt ha den här som husdjur i Sverige

Lorin är den enda primaten som utsöndrar gift och i kombination med ett extremt smärtsamt bett kan giftet skapa en dödlig allergichock hos människor om de blir bitna. Därför knipsar djurhandlare bort tänderna innan de kan säljas vidare som husdjur, något som visas i en chockerande video som organisationen släppt.

Videorna har gjort att miljoner världen över drömt om att få ha en tröglori som husdjur. Det har lett till en hetsjakt på loris i Indonesien, där djuret lever vilt. Efter att ha fått tänderna avknipsade med avbitartänger skeppas djuren ihopträngda i burar. Mellan 30 och 90 procent av djuren dör under den långa transporten och de som överlever tvingas kura ihop sig med sina döda artfränder.

► LÄS MER: Metro hälsar på hos pygméigelkotten Amy Rose

De söta klippen skapar inte bara lidande för djuren utan hotar också hela artens fortlevnad, varnar International Animal Rescue, som driver ett härbärge för trögloris i Indonesien.

Att trögloris importeras illegalt till Sverige vet Skansenakvariet. De har nämligen tagit emot flera stycken som har rymt och hittats i svenska trädgårdar. 

– De säljs på marknader i Thailand och Vietnam och folk tycker att de är så söta. Så kan man ta dem i fickan o låtsas att de inte vet om att det är förbjudet, säger Jonas Wahlström, chef för Skansenakvariet till Metro.

Han hyllar initiativet från International Animal Rescue och berättar att besökare ofta är nyfikna på hur man gör för att ha primater som husdjur. En del vill till och med köpa djur från Skansenakvariet.

– Vi får ständigt förfrågningar om framförallt dvärgsilkesapor. De säger att de inte behöver säga att de köpt dem av oss, men vi säljer inga djur, säger Jonas Wahlström.

Den som äger en tröglori riskerar dyra böter. Alla primater är nämligen förbjudna som husdjur i Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur