En dag i oktober orkade Tove inte gå upp ur sängen.
En dag i oktober orkade Tove inte gå upp ur sängen.

En dag, mitt under c-uppsatsen, orkade Tove Swartling-Eriksson inte ta sig upp ur sängen. Mycket självständigt arbete, få lärarledda timmar och höga inre krav hade bidragit till att hon blivit utmattad och deprimerad. ”Som student är du aldrig ledig – och det är stor stressfaktor”, säger Tove.

Första gången Tove Swartling-Eriksson kände att nästan all hennes fysiska och psykiska energi tagit slut var våren 2014, när hon skrev sin b-uppsats i statsvetenskap.

– Jag fick antidepressiv medicin och under sommaren orkade jag inte göra något annat än att ligga hemma och kolla på serier. Till hösten började jag plugga retorik och vårens b-uppsatsskrivande blev en repris på året innan. Jag var väldigt stressad och stundtals apatisk, men hade höga krav på mig själv och fick till slut ihop uppsatsen, berättar Tove Swartling-Eriksson.

LÄS MER: Ebbis: We can do it – tills kroppen ger upp

Efter ytterligare en orkeslös sommar påbörjade hon en c-kurs i retorik hösten 2015.

– All inlärning skulle ske genom läsning och vi hade bara två timmar lärarledd undervisning i veckan, i form av seminarium där vi diskuterade litteraturen. Det var extremt lite styrning och guidning, samtidigt som jag själv inte hade orken eller förmågan att styra upp mina studier.

Sömnproblem, koncentrationssvårigheter, minnesstörningar och hjärtklappning – symptomen som Tove hade känt en längre tid blev till slut för mycket. En dag i oktober orkade hon inte gå upp ur sängen.

– Att sjukskriva mig var en extra sak att orka ta tag i. Därför tog jag ett studieuppehåll och levde på mina sparpengar. Jag låg bara i sängen i ett halvår och egentligen är det först nu som jag verkligen har börjat återhämta mig.

Förutom vila och medicinering har Tove gått hos en kbt-inriktad psykolog för att få hjälp att hitta fungerande strukturer och strategier. Hon har även fått bra stöd från sin pojkvän.

– För mig var det också viktigt att byta till en mer praktisk utbildning, nu läser jag ett treårigt kandidatprogram i visuell kommunikation. Kravet på självständiga studier inom humaniora var för stressande för mig, säger hon, och tillägger:

– Att jag gick in i väggen berodde inte bara på skolan, men det var definitivt en viktig orsak. Som student är du aldrig ledig – och det är en stor stressfaktor. All vaken tid är tid som du teoretisk sett skulle kunna lägga på studierna. Ett jobb är inte stressande på samma sätt eftersom du oftast kan koppla bort det när du går hem för dagen.

LÄS MER: Nina Åkestam: Det är så bekvämt när kvinnor stressar

Toves råd till studenter som känner att de är i riskzonen för utmattning:

1. Ta psykiska besvär på samma allvar som fysiska. Om du får influensa är det självklart med vila och återhämtning. Det gäller även psykiska problem.

2. Sjukskriv dig eller ta en vecka ledigt för att vila upp dig, koppla bort studierna och bara göra saker du tycker är roligt.

3. Sök hjälp för att få en psykolog, kurator eller liknande att bolla dina problem med. I första hand kan du vända dig till Studenthälsan om problemen är studierelaterade.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om student Stress