Rösten är hel och en USA-turné väntar i höst, men först ska Tove Lo ägna sig åt en av sina favoritsysselsättningar: vara på festival. Ikväll spelar hon på Way out west.

Efter en jobbig vinter och vår med cystor på stämbanden, operation och rehab vågar Tove Lo äntligen lita på att rösten håller.

- Den mår otroligt mycket bättre. Just nu lite trött efter sex intensiva veckor men det är på ett helt annat sätt än innan operationen, en otrolig skillnad och det är väldigt skönt. Jag fick ett inre lugn som jag saknade hela sista halvåret.

*Hann du börja tänka på alternativa karriärer?

- Gud ja, verkligen. Eller kanske mer ”vad händer om jag inte får tillbaka rösten”. Det var jättejobbigt under rehabtiden när jag skulle sjunga, som när man brutit foten och ska börja gå och springa och det inte riktigt känns som innan. Jag var så nervös när jag skulle börja med det i mars, men nu har jag jobbat upp styrkan så att det inte är hela världen om jag är lite hes, säger Tove Lo och tillägger

- Det är härligt att vara tillbaka.

*I höst ska du åka på USA-turné, vad ser du mest fram emot?

- Att spela i de största lokalerna, större än jag nånsin spelat i, att sätta ihop liveshowen med ljus och produktion, lägga till nya låtar. Jag är så peppad på att planera det hela och på att komma tillbaka till vissa av mina favoritstäder. Det jag ser mest fram emot är nog Terminal 5 i New York, jag såg Icona Pop där för ett par år sedan och var så stolt att jag grät – de var de första av mina vänner det gått så bra för och jag tänkte att här ska jag också stå en dag. Det ska bli så coolt.

*Hinner du se något på turnéstoppen?

- Nja, det beror på när vi kommer fram. Om vi är framme på eftermiddagen hinner vi ibland kolla upp någon bra restaurang, helst en ökänd där vi äter det typiska att äta hur äckligt det än är, och jag brukar oftast försöka hinna gå och dansa någonstans. Men det blir nästan aldrig tid för sightseeing för dagarna är inte tillgängliga.

Tidsbristen är ett problem även när det gäller Way out west. Tove Lo älskar festivaler och skulle helst vilja stanna hela helgen.

- Jag har försökt flytta om lite i schemat för att kunna se andra artister. Som på Coachella när jag såg Stromae, det var det bästa jag sett i hela mitt liv och jag glömde bort allt och alla och bara dansade.

Också som artist föredrar hon festivalspelningar.

- Det är fortfarande min favorittyp av gig, det är en sådan otrolig skillnad på stämning mot andra spelningar. För det första en chans för nya fans att upptäcka mig och för det andra så roligt att träffa andra band man lärt känna. Hela atmosfären är positiv och avslappnad.

*Och hur går det med skrivandet?

- Jodå, jag skriver och det finns låtar, men det tar nog ett tag innan jag bestämmer mig för nästa album. Jag skulle behöva sitta instängd i skogen i två månader för att ta in allt som hänt och fundera över vad jag vill skriva om härnäst, säger Tove Lo.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset