Malin Fasth, trädgårdsmästare, tipsar om vilka grödor du kan så tidigt på året.
Malin Fasth, trädgårdsmästare, tipsar om vilka grödor du kan så tidigt på året.

Har det börjat klia i dina gröna fingrar? Du kan börja så smått redan nu – trots att vi är i början av februari.

Det finns fröer som du kan sätta i jorden redan i februari – om du har rätt förutsättningar, menar trädgårdsmästaren Malin Fasth.

– Det beror på hur mycket man vill pyssla med det, hur mycket tid man vill lägga på det och hur mycket man vill chansa. Just nu är det för lite ljus för att bara så ett frö och låta det stå i fönsterbrädan. När fröet väl har grott behöver det extra belysning och en lägre temperatur än rumstemperatur. Om man inte har tillgång till det så bör man kanske vänta till april, säger hon.

LÄS MER: Jo, du kan fortsätta odla med egna fröer

Det finns speciella glödlampor och lysrör som är till för just växtbelysning, men enligt Malin Fasth kan det fungera med andra lysrör också – satsa då på ett kallvitt ljus.

Alltså, om du skaffar dig lite extra ljus och har ett svalt rum till dina växter är det bara att sätta i gång!

– Om man tycker det är roligt att odla ätbart så tycker jag man ska våga testa. Ibland lyckas man och ibland går det mindre bra. Man lär sig under vägen och det finns mycket att läsa på internet, säger Malin Fasth.

Så grönsaker inne – sätt ut dem senare

Redan nu kan det vara läge att så olika grönsaksfröer inomhus, som du senare planterar utomhus, antingen på friland eller i växthus.

– Man kan börja så till exempel purjolök, kronärtskocka, timjan och chili redan nu, säger Malin Fasth.

Det kan också vara läge att börja odla spenat.

– Spenat är en sådan gröda som inte vill ha det så varmt för att gro så det kan man testa att så nu i till exempel en pallkrage. Det är kul för det ger så mycket utdelning när det väl börjar växa.

LÄS MER: De här växterna kan vara livsfarliga för din katt

Så chili, tomat och basilika – och ha kvar dem inne

För den som varken har trädgård eller balkong finns det fortfarande grönsaker och kryddor som du kan så nu och sedan låta stå kvar på ditt fönsterbräde.

– Chili och en liten körsbärstomat funkar att ha kvar inomhus. Chili är det många som börjar odla tidigt och tomater brukar man börja odla i början av mars. Man kan även börja med basilika nu om man har extra belysning. Den trivs väldigt bra inomhus och klarar att stå i ett varmt rum, säger Malin Fasth.

Så ”micro leaf” – och ät groddarna

Just nu är det väldigt populärt att så micro leaf, säger Malin Fasth. Det är också någonting som man kan så redan nu, med hjälp av extra belysning.

– Man sår frön inomhus i en låda, låter dem växa upp några centimeter och sedan äter man dem som småblad eller groddar. Man kan så till exempel broccolifrö, solrosfrö, små salladsblad eller ärtskott. Det kan man göra i stället för att köpa groddar i affären.

LÄS MER: Här är Sveriges giftigaste växter

Så i en plastlåda utomhus

Om du investerar i en plastlåda med snäpplock finns det flera fröer som du kan så nu.

– Man fyller lådan med jord och så borrar man lufthål i sidorna och botten. Där kan man så fröer som till exempel dill, koriander och vanlig plocksallad, som kommer att gro så fort det blir tillräckligt varmt. Så sätter man lådan ute med lock på. Då blir det skyddat och i och med att de är i en låda så kan man kontrollera så att det inte blir för blött, säger Malin Fasth.

När det börjar blir varmare ute bör man öppna locket på lådan så det inte blir för varmt och fuktigt.

LÄS MER: Så överlever känsliga växter vintern

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset