Trädgårdsmästaren Linnéa Dickson ger sina bästa tips om hur du kan börja greja i trädgården redan nu.
Trädgårdsmästaren Linnéa Dickson ger sina bästa tips om hur du kan börja greja i trädgården redan nu.

Efter en lång vinter längtar många till grönare tider och jordiga fingrar. Snart kommer vårvärmen, men enligt trädgårdsmästaren Linnéa Dickson finns det delar av trädgårdsfixandet som du kan börja med redan nu.

Linnéa Dickson som är trädgårdsmästare i Slottsträdgården i Malmö, konstaterar likt många andra att våren är sen och därmed trädgårdsarbetet. Men trots det har hon flera tips på vad man kan göra redan nu för att förbereda sin trädgård för ett lyckat år.

Förkultivera så mycket som möjligt

Det bra att förkultivera så mycket som möjligt inomhus, för att vara förberedd med grödor som är på gång när det väl blir varmt. Det gäller bara att ha plats nog för allt du vill gro.

– Tomater och chili behöver minst åtta veckor innan man planterar ut dem så de ska man nog börja med direkt om det ska bli mildare väder nu. Man kan också sätta purjolök, kronärtskocka och många sommarblommor som rosenskära och luktärt, säger Linnéa Dickson.

LÄS MER: 7 vanliga orsaker till att dina växter dör – så räddar du dem

Införskaffa en växtlampa

En växtlampa kan hjälpa växter inomhus som riskerar att få för lite ljus. Växtlampor gör att växterna inte blir för långa och rangliga, som de annars blir av ljusbrist.  

Beskär träd och buskar

Kolla upp om dina träd kan beskäras i vårtemperaturer och beskär de som klarar av det. Har du till exempel äppelträd kan det vara bra att beskära några grenar nu och spara resten tills mellan juli och september.

– Det gäller bara att man vet om att det inte kommer att bli för många minusgrader. Om du beskär träden och det blir tio till tjugo minus en längre tid så kommer du skada trädet. Men blir det inte kallare än fem minus går det jättebra att beskära träd som inte är blödare, alltså träd som blöder mycket sav, som björkar, säger Linnéa Dickson.

LÄS MER: Expertens 10 bästa tips: Så tar du hand om dina växter

Städa i trädgården

Har du gamla perenner som stått över vintern eller är rabatten full av ogräs? När snön smälter kan det vara god tid att städa upp i trädgården inför mildare temperaturer. Perenner kan till exempel klippas ned i mindre bitar och spridas ut i rabatterna. Att plocka ogräs tidigt är dessutom en förtjänst för resten av året. Håller du koll på ogräset under våren växer det mindre resten av året.

Se till att vara snabb med gödsel

När det väl blir lite varmare och det är dags att så i rabatterna är det bra att mylla ner lite ko- eller hönsgödsel i odlingsbäddarna.

– Då får allt som växer där snabbt extra energi så att växterna tar sig bättre, förklarar Linnéa Dickson.

LÄS MER: Expertens tips: Så vårstädar du in energi och fräschör i ditt hem

Använd fiberdukar

Lägg fiberdukar över odlingsbädden när det väl är dags att sätta grödor så att de inte skadas om det blir kallare. Fiberdukarna kan ligga kvar både natt och dag i början, eftersom ljus och vatten tar sig igenom tyget.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset