Läkande övningar från USA håller personer med gröna fingrar i trim

Slut i ryggen och axlarna efter allt trädgårdsarbete? Prova en läkande trädgårdsyoga som är anpassad speciellt för personer med gröna fingrar. 

Både i USA och Sverige finns ett stort intresse för att pyssla med trädgården och att utöva yoga. Nu kan man göra båda sakerna samtidigt. I USA har man uppfunnit en speciell trädgårdsyoga och det har kommit flera böcker om yoga i trädgården, som ”Gardener’s yoga” av Veronica D’Orazio. Där hålls också kurser för yogaintresserade trädgårdsfantaster.
Syftet med trädgårdsyogan är att förebygga skador och värma upp kroppen inför de monotona, roterande rörelser man ofta gör i trädgården. Övningarna ska även stärka balansen och stretcha de muskler man anstränger när man krattar, gräver och rensar ogräs.
Många yogaexperter liknar både yoga och trädgårdsarbete med meditation i rörelse. En annan  likhet är att man både i yoga och trädgårdsarbete har stor nytta av att andas rätt. Lär man sig fokusera och vara i nuet kan man slippa onödiga olyckor.

"NATUREN ÄR BRA FÖR UTBRÄNDA"
Yogaläraren Marian Papp gillar att påta i trädgården. Om vädret tillåter gör hon gärna sina yogaövningar ute i det fria.
– Naturen är läkande i sig. Studier visar att utbrända mår bra av att vara ute i naturen. Även många yogaskolor håller kurser utomhus, säger Marian Papp, som skrivit magisteruppsats på Karolinska institutet om just utbrändhet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset