Till hälsa hör träning, och till träning hör ofta ingen motivation alls. Kalle Zackari Wahlström har testat allt från yoga och löpning till crossfit och bodybuilding för SVT Flows program ”Svett och Etikett”. Här avslöjar han sina bästa tips för att hitta träningspeppen.

Vad fick dig att börja träna?
– Jag började träna av en slump under en semester i Malaysia för tio år sedan. En dag var jag för varm och irrade omkring på hotellområdet och hittade ett svalt gym. Jag satte mig på en träningscykel och cyklade typ två mil. Min kropp ba’: ”Tack, det här var skönt, gör om det här, tack”. Så det gjorde jag. Jag cyklade varje dag där i Malaysia. Och när jag kom hem skaffade jag ett gymkort och började styrketräna

Om man hatar träning mer än något annat, hur kan man motivera sig då?
– Såhär är det, alla människor har en kropp. Den kroppen är till för att röra på sig. Armar att bära saker med, ben att springa med. Det är därför vi har skiten. Och om kroppen inte får göra det som den är till för blir kroppen deppig, precis som ett barn som inte får leka eller en jakthund som inte får jaga. Och om kroppen blir deppig blir människan deppig. Därför måste vi röra på oss. Det behöver inte vara krångligt alls. Gör kroppen trött bara. Lägg dig ner på marken och ställ dig upp hundra gånger – klart! Sluta tänk att träning är ett val. Träning är något man bara gör. Som att borsta tänderna. Det finns säkert folk som säger att de hatar att borsta tänderna, men de gör det ju ändå?

Ibland kan det vara svårt att hitta en träningsform som känns kul. Vilken tror du är den roligaste?
– Nu tycker jag förvisso väldigt mycket om träning, men jag tror att det är fel att tänka att träning måste vara kul. Det går inte att jämföra träning med att gå på bio. Att gå på bio kommer liksom alltid att vinna. Därför måste man börja tänka på träning som något man bara gör. Vare sig man vill eller inte.

Finns det någon träningsform du inte tycker är rolig? 
– Löpning är inte kul. Men jag gör det ändå, för springa måste man kunna.

Det råder en enorm träningshets just nu. Hur hittar man en balansgång?
– Kom ihåg att du tränar för att leva, du lever inte för att träna.

Om du var student i dag, hur skulle du lägga upp din träning?
– Jag skulle önska mig en kettlebell i födelsedagspresent. Sen en till, lite tyngre, i julklapp. Sen skulle jag köra skiten ur mig med dem och göra kroppsviktsövningar som chins och burpees varje dag. Om det är svårt att få till: gör det direkt innan frukost. Det är jobbigare om man är bakis, men det går. Och det behöver faktiskt inte ta mer än tio minuter om dagen. 

Är det okej att inte träna alls?
– Nej, tyvärr inte. Precis som det inte är okej att inte borsta tänderna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset