Ibland blir man lite trött på sådant här.
Ibland blir man lite trött på sådant här.

Vi har alla någon gång blivit dumpade eller av andra anledning velat slippa bilder på lyckliga par i Facebookflödet. Och det finns faktiskt ett sätt att slippa dem. Webbläsartillägget "F.B. Purity" låter dig anpassa ditt Facebookflöde så att det är precis som du vill ha det.

Selfies, matbilder, glada par. Ibland vill man bara slippa vissa sorters bilder på Facebook. Kanske har du nyss blivit dumpad och klarar inte av alla lyckliga par. 

Facebook ger dig i grunden inga sätt att anpassa ditt flöde så att du till exempel slipper politiska inlägg eller bilder på bebisar. Det är dock någonting det fria webbläsartillägget "F.B. Purity" försökt åstadskomma. 

► LÄS MER: Nej, din status kommer inte att bli offentlig på Facebook

Du kanske inte visste det, men Facebook har en algoritm som till exempel klassificerar bilder efter om de föreställer en katt, en hund, en selfie eller ett lyckligt par. Och det går att filtrera bort den sortens bilder från ditt flöde.

F.B. Purity är lätt att installera och finns till alla stora datorwebbläsare som Chrome, Edge, Firefox och Safari. Du klickar på den gröna knappen på den här länken och väljer sedan att installera tillägget. 

Nästa gång du öppnar Facebook möts du i det övre högra hörnet, precis till vänster om knappen som visar nya vänförfrågningar, av en ikon med namnet "FBP". Klickar du på den öppnas F.B. Purity. Tillägget kan vid första anblick verka lite komplicerat, men en enkel användarguide finns att tillgå.

Du kan sedan välja exakt vad för sorts saker du inte längre vill se på Facebook. Kanske vill du blockera rutan som visar "Personer du kanske känner" eller vill slippa alla uppdateringar om evenemang dina Facebookvänner är intresserade av. Du kan också stänga av alla inlägg om att dina Facebookvänner kommenterat inlägg.

► LÄS MER: Så tar du reda på vad Facebook tror sig veta om dig

Under knappen "Photo stories" kan du till exempel välja att blockera alla bebisbilder, selfies eller bilder på lyckliga par. Du kan till och med välja att blockera alla foton över huvudtaget. Längst upp till höger finns det också ett "Text filter", där du skriver in ord du inte vill ska förekomma i ditt nyhetsflöde. Kanske är du trött på nyheter om Donald Trump, du kan då skriva in "Donald Trump" och på så sätt slippa nyheter med hans namn i.

När du sedan är klar med dina inställningar kan du välja "Save and close" och sedan öppna upp Facebook igen. Då kommer du se dina ändringar, och förhoppningsvis ett Facebookflöde som passar dig bättre. Vill du göra fler ändringar är det bara att klicka på knappen "FBP" igen.

Vill du avinstallera F.B. Purity är det enkelt. Använder du Chrome går du in på inställningar, väljer tillägg högst uppe i hörnet till vänster, skrollar ner till F.B. Purity och trycker på papperskorgen. I Firefox går du in på Verktyg och klickar dig in på "Tillägg." Där väljer du sedan F.B. och väljer alternativet "Ta bort".

► LÄS MER: Har du fått en mystisk vänförfrågan på Facebook?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset