Dagliga vänförfrågningar från okända, ofta lättklädda, personer på Facebook. Känner du igen fenomenet? Det finns ett enkelt sätt att slippa dem – så här gör du.

De uppenbart falska profilerna som skickar vänförfrågningar till Facebookanvändare världen över är inget nytt fenomen. Viralgranskaren har skrivit om det tidigare, bland annat här och här.

Men profilerna, som ofta frontas av stulna bilder på lättklädda kvinnor, fortsätter att skicka vänförfrågningar till massvis med användare varje dag.

LÄS MER: Så avslöjar du fejkprofilerna på nätet med fyra enkla knep

När du går in på profilerna uppmanas du ofta att klicka på länkar som tar dig bort från Facebook – och in på dejtingsajter. Vidare lockas du att svara på en rad frågor av sexuell karaktär för att sedan slussas till själva erbjudandet: betala för att komma i kontakt med kvinnor.

Facebook är väl medvetna om problemet och uppgav förra året att de stänger ner över en miljon konton varje dag. De uppmanar sina användare att anmäla profiler som de misstänker är falska. Men trots insatserna har Facebook än så länge inte lyckats få bukt med problemet.

Det finns dock ett enkelt sätt att stoppa, eller i alla fall begränsa, de irriterande vänförfrågningarna. Det enda du behöver göra är att ändra i sekretessinställningarna om vem som får skicka vänförfrågningar till dig. I stället för att låta ”alla” göra det kan du begränsa det till dina ”vänners vänner”. Självklart kan det smyga sig igenom en vänförfrågan från ett spamkonto då och då om någon av dina riktiga vänner har accepterat en förfrågan från ett sådant konto.

LÄS MER: Nej, Facebook visar inte bara inlägg från 25 av dina vänner

Se i klippet högst upp hur du gör för att begränsa förfrågningarna steg för steg (i mobil ser det lite annorlunda ut).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset