Lillie Klefelt och Liza Lind är grundare till communityt Female Legends.
Lillie Klefelt och Liza Lind är grundare till communityt Female Legends.

Könsfördelningen på Dreamhack blir allt jämnare men det är fortfarande ett mansdominerat evenemang. För många tjejer innebär det en känsla av otrygghet – något som gruppen Female Legends nu försöker råda bot på.

Läs alla artiklar från Dreamhack summer 2017 här

Female Legends grundare Lillie Klefelt och Liza Lind tröttnade på den bitvis grabbiga stämningen, dåliga attityder och sunkiga normer i gamingkretsar.

Tillsammans har de därför skapat ett community som gör det lättare för tjejer att hitta en gemenskap inom e-sporten. På årets upplaga av jättelanet i Jönköping innebär det en egen rad i en av hallarna samt egna sovsalar i anslutning till evenemanget

– Vi märkte att det fanns ett behov för tjejer att sitta tillsammans. Många tjejer upplever att det är säkrare och roligare att åka på lan om det är andra tjejer runtomkring att spela med, säger Lillie Klefelt.

LÄS MER: Juliano: Hade varit kul om något lag kunde slå oss

Att fixa egna sovsalar var långt ifrån självklart, men när de skickade ut förfrågan om det fanns intresse blev responsen större än vad de hade kunnat vänta sig.

– Det viktiga är inte i sig att ha en egen sovsal. Det viktiga för oss är att alla tjejer i Female Legends känner sig trygga. Vi försöker tillgodose de behoven som finns, säger Liza Lind.

En av upplevelserna från Dreamhack tidigare år är att man som tjej får sitt e-sportintresse ifrågasatt på ett helt annat sätt än killar.

– Att behöva försvara sitt spelande hela tiden gör ju att hobbyn blir tyngre att dra. Som tjej måste man prestera jävligt bra för att annars ”är du ju dålig för att du är tjej”.

LÄS MER: Exninjorna återförenade i Dreamhacks seniorturnering

Om du är man och inte är så duktig så spelar inte det någon roll, säger Lillie Klefelt.

För att öka tryggheten för tjejer och få fler att våga delta i evenemang som Dreamhack tror Female Legends-grundarna att det krävs uppmuntran och att sprida vetskapen om att man inte är ensam i sitt intresse.

– Det är många som inte vet att det är många tjejer som åker. Jag tror att vi bara måste göra så att tjejerna ser att de är många och att de kan åka tillsammans och göra en grej utav det, säger Lillie Klefelt.

LÄS MER: Fnatic-bossen: ”Man får se sig själv som en pionjär”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset