Tradera uppmanar: Byt lösenordet nu
Tradera uppmanar: Byt lösenordet nu

Tradera har skickat ut ett meja till alla sina kunder med uppmaningen att de ska byta lösenord. Anledningen är läckta användaruppgifter till andra sajter.

"Det har kommit till vår kännedom att användaruppgifter till ett par andra sajter (dock ej till Tradera) har läckt ut på nätet", skriver Tradera i mejlet. 

Pressekreterare Jenny Pedersen förtydligar att de själva inte hackats och att beslutet fattats på grund av information som Tradera hittade på Flashback. 

– Teknikavdelningen upptäckte för någon vecka sedan ett par listor på Flashback med användaruppgifter men jag vet inte om det var lösenord också. Det var uppenbart att de kom från någon sajt, dock inte vår, säger hon.

– Eftersom vi jobbar aktivt med säkerhet är det viktigt att med jämna mellanrum påminna att det här förekommer och att man ska ha olika lösenord till olika sajter. 

Trots att de användaruppgifter som är på vift inte kommer från Tradera vill de ändå att användarna ser över och ändrar lösenord. 

Att Tradera i söndags hade tekniska problem ska inte ha något med utskicket att göra. 

Tradera låg nere i söndags, varför det?
– Det vet jag faktiskt inte. Det hade ingenting med säkerheten att göra för då hade jag känt till det. 

David Jacoby är it-säkerhetsexpert på Kaspersky Labs. Han är förvånad över sättet som Tradera uppmanar sina kunder att byta lösenord. 

– Det är bra att Tradera uppmanar sina användare att byta lösenord eftersom lösenord ofta inte byts. Det är ett problem att många använder samma lösenord på olika sidor, det räcker att en sida blir hackad för att angriparna då skall få tillgång till alla system som de påverkade användarna har tillgång till, säger han.

– Jag tycker att Tradera kunde ha förmedlat informationen på ett smidigare sätt än att säga att de hittat "användaruppgifter" på ett par andra siter som läckt ut på Internet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset