Busstrafiken i Stockholm slogs ut av snöfallet.
Busstrafiken i Stockholm slogs ut av snöfallet.

Stockholm med omnejd har drabbats av ett fullständigt snökaos. Bilar, bussar och långtradare har kört fast medan tågtrafiken dras med förseningar.Snöfallet rör sig norrut och SMHI har utfärdat nya varningar.

Det kan inte ha kommit som en överraskning för någon att östra Sverige skulle drabbas av kraftigt snöfall under onsdagen. Ändå verkar så ha varit fallet. Bussar, långtradare och personbilar fastnade i snödrivorna på både gator och vägar i området.

Från 06 till 18 inträffade 14 trafikolyckor med personskador och 54 utan personskador, enligt Stockholmspolisen. Dessutom rapporterades det in 14 viltolyckor under den tiden.

Polisen uppmanar alla som ger sig ut i trafiken med bil att bland annat ha med sig varma kläder och kanske filtar eftersom de som kör fast kan bli stående länge.

Ansträngt läge

Tidigt på kvällen har det slutat att snöa.

– Men det har varit och är fortfarande ett ansträngt läge, säger Anders Porelius, pressansvarig vid Stockholms trafikkontor, till TT.

Under kvällen plogas staden igenom.

Även om snöandet nu har upphört kan det bli en jobbig torsdag. Anders Porelius säger att de som har möjlighet att jobba hemifrån ska försöka göra det.

– Annars ska man planera sin resa så noga som möjligt, använda spårburen trafik om det går och vara ute i god tid.

Utslagen trafik

I Stockholm slogs den mesta av busstrafiken ut och det kom rapporter om att mattransporter till skolor inte kommit fram och att elever skickats hem.

När busstrafiken kan gå igen är oklart, enligt Fredrik Cavalli-Björkman vid Storstockholms lokaltrafik.

– Våra entreprenörer och väghållarna har kontakt hela tiden. Vi öppnar upp så fort det är röjt undan så att vi kan börja köra trafik igen, säger han.

Många bilister har suttit fast i timtals, till exempel Fredrik Wiel-Berggren och hans ettåriga dotter.

– Vi fastnade på väg 222 utanför Nacka och kom kanske hundra meter på fyra timmar ungefär. Jag hörde på radion att fem bussar kört av och ställt sig på tvären.

Kraftiga störningar

Även Uppsala drabbades av snöfallet. Såväl stadsbussarna i Uppsala som regionbussarna i länet har kraftiga störningar i sin trafik med förseningar som följd, enligt UL.

Det är också förseningar i tågtrafiken till och från Stockholms central. Förseningarna gäller fjärrtåg, pendeltåg och regionaltåg, enligt Trafikverket.

Från Motormännen riktas stark kritik mot hur snöröjningen skötts.

– Det är ju ett delat ansvar mellan kommunerna och Trafikverket och sedan är det enorma entreprenörskedjor som verkar ha kollapsat den här gången, säger Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännen.

Trafikborgarrådet beklagar

– Jag beklagar att stockholmarna inte kommit fram till skolor och arbeten som de borde. Vi bör klara det här bättre än vad jag ser att man gjort, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm, till TT.

Han uppger att han inför trafiknämndens möte har bett om en redogörelse för vad som har hänt.

Snöfallet över Stockholm rör sig norrut. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för bland annat Gävleborgs län och Västernorrland.

– Fram till torsdag morgonen skulle det kunna komma 10 till 15 centimeter, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Klass 1-varningar har även utfärdats för Dalarna och Jämtland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset