Traineeguiden

Bjarne Kristiansen, Traineeguiden.se.

Nu är det hetare än någonsin att vara trainee. I år planerar mellan 150 och 200 svenska företag att dra igång traineeprogram.
– Marknaden exploderar nu, det är som en högkonjunktur gånger tre, säger Bjarne Kristiansen, grundare till Traineeguiden.se.


Mycket har hänt sedan ABB startade Sveriges första traineeprogram för över hundra år sedan. I dag finns det program för både sjuksköterskor och personalvetare.

– Man känner av att det har blivit trendigt, det är en massa nya bolag sett fördelarna och är på väg att starta upp egna program, säger Bjarne Kristiansen.

Traineeguiden är en guide och annonsplats för Traineeprogram. Sajten har också tillsammans med Sveriges Ingenjörer jobbat fram den certifiering för traineeprogram som bland annat innebär att traineen garanteras fast anställning och att programmet sträcker sig över minst nio månader med lön.

Förra året sjönk antalet program dramatiskt, men i år räknar Bjarne Kristiansen med den högsta siffran sedan sajten startade år 2001. Det betyder inte att det är lätt att komma in.

– Sjuttio procent av studenterna som går ut högskolan är intresserade av traineeprogram, men det finns bara plats för några få procent. För en student är trainee ofta det finaste du kan bli.

Finns det inte en risk att det går inflation i traineeprogram om alla företag har ett?
– Ett stort företag tar in mellan fem och tjugo traineer så antalet blir ändå inte så stort. Jag tror inte det blir något problem med inflation, förutsatt att fler inte börjar missbruka begreppet trainee.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset