Attacker och trakasserier av transpersoner är vanligt förekommande i den konservativa norra delen av Pakistan där Alesha sköts till döds.
Attacker och trakasserier av transpersoner är vanligt förekommande i den konservativa norra delen av Pakistan där Alesha sköts till döds.

En 23-årig transkvinna i Pakistan har avlidit av sina skador efter ett skottdåd. Aktivister anklagar sjukhuset för att ha dröjt med att ge kvinnan intensivvård för att sjukhuset inte kunnat bestämma om hon skulle till en mans- eller kvinnoavdelning.

Kvinnan som heter Alesha enligt artikeln i The Express Tribune var samordnare för aktivistgruppen Trans Action Khyber Pakhtunkhwa. Hon sköts med flera skott i söndags och avled av skadorna på onsdagen.

Alesha fick inte intensivvård till en början eftersom sjukhuset lät henne vänta i över en timme – sjukhuset kunde inte bestämma sig för huruvida de skulle lägga in henne på männens eller kvinnornas avdelning, skriver tidningen The Express Tribune.

Dröjsmålet förklaras av en talesperson för sjukhuset med att man försökt ordna ett privat rum åt Alesha sedan ”det uppstått problem” på den allmänna avdelningen, skriver tidningen.

Men nu riktar aktivister hård kritik mot sjukhuset och menar att Alesha utsattes för transfobisk behandling och att hennes liv hade kunnat räddas om det inte dröjt i det akuta första läget.

En vän till Alesha berättar även för tidningen LA Times att hon hörde män utanför sjukhusrummet håna dem.

”Är dina bröst riktiga eller fejk?” sade några. En frågade om Aleshas blod var hiv-smittat, ytterligare en bad om vännens telefonnummer och ville att hon skulle att dansa på en fest.

►DEBATT: Släpp fascinationen för transpersoners kroppar

Det är intresseorganisationen Trans Action Khyber Pakhtunkhwa som anklagar sjukhuset för att ha fördröjt vården av Alesha. Hon låg vid ett tillfälle ute i korridoren bredvid toaletterna.

Alesha sköts med åtta skott i staden Peshawar i söndags. Bakgrunden till dådet är enligt tidningen att kriminella gäng försöker utpressa de transsexuella i staden.

►LÄS MER: Transpersoner mer utsatta för psykisk ohälsa

Enligt tidigare rapportering så trakasseras transexuella och myndigheterna gör ingenting åt saken. Sedan i januari har fem transpersoner attackerats i staden, skriver LA Times.

Alesha opererades under måndagen och tisdagen och avled på onsdagen av sina skador.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott trans