Nu finns ingen kvalificerad plastikkirurg för könskorrigering i landet. 
Nu finns ingen kvalificerad plastikkirurg för könskorrigering i landet. 

I Nya Zealand kan transpersoner som vill göra en könskorrigering tvingas vänta över 30 år. Landets enda specialist har nämligen gått i pension. Nu söker sig allt fler utomlands för den kostsamma behandlingen.

Transgrupper i Nya Zealand är kritiska till bristen på möjligheter att utföra könskorrigering i landet. Den enda specialist som haft kompetensen att göra kirurgiska könskorrigeringar har gått i pension. Sedan dess har väntelistan på personer som vill få det kön som stämmer överrens med sin könsidentitet ökat, vilket The Guardian skrivit om.

“Det är en hemsk situation,” säger Lynda Whitehead, ordförande för en stödgrupp för transpersoner, Agender, till tidningen. “De senaste åren har varit förödande för transsamhället.” fortsätter hon.

Det var i 2014 som den enda plastikkirurg i Nya Zeeland kvalificerade att utföra könskorrigeringar för male-to-female, dr Peter Walker, gick i pension - och hittills har ingen trätt fram för att ersätta honom. Nya Zeeland har inga specialister på female-to-male-korrigeringar, enligt The Guardian.

►LÄS MER: Transpersoner mer utsatta för psykisk ohälsa

I dag står 70 personer på väntelistan för att genomgå en kirurgisk könskorrigering. Staten finansierar en female-to-male och tre male-to-female- korrigeringar per två år.

Hälsoministeriet i Nya Zealand sade i ett uttalande att de samarbetar med specialister som psykiatriker och endokrinologer för att ta reda på var det är bäst att hänvisa personer för behandling utomlands. En plastikkirurg studerar även könskorrigering utomlands, men hälsoministeriet har "ingen aning" om när läkaren är tillräckligt erfaren för att göra operationerna i Nya Zealand, enligt The Guardian. 

En person som tidningen pratat med beskriver att han inte har råd att åka utomlands och nu är rädd att behöva spendera ännu längre tid som en halv människa.

"Det finns många deprimerade transpersoner där ute som vill gå vidare med sina liv men inte kan göra det," säger  Lynda Whitehead, ordförande för stödgruppen Agender.

►LÄS MER: Freja, 18, är ickebinär: "Strukturerna dödar transpersoner"

►LÄS MER: Martin: Han försökte våldta mig – för att jag är transsexuell

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset