Transport strejkar: "Butiker kommer tömmas"
Transport strejkar: "Butiker kommer tömmas"

Den varslade strejken på transportområdet bryter ut klockan 12 på onsdagen sedan Transport på natten sagt nej till medlarens slutbud, uppger arbetsgivarparten.

Ingen tid för nya samtal har satts ut.

Strejken innebär att arbetet upphör på 24 lastterminaler runt om i landet. Arbetsgivarna har i sin tur varslat om lockout från torsdag av alla lastbilschaufförer som då blir utan arbete.

För Coop betyder det att 30 mindre butiker i Göteborg inte får några kolonialvaror, det vill säga sådana varor som vi har skafferiet. Till exempel mjöl, gryn, pasta, bakgrejer, socker och så vidare. Blöjor kan inte heller levereras.

Marika Hjelm Siegwald, kommunikationschef på Coop logistik, hänvisar kunder till någon av de 7 större Coopbutikerna till exempel Coop Forum eller Coop Extra.

Biltrafikens Arbetsgivareförbund varnar för mycket stora effekter i både industri och handel. Arbetsgivarna anser att omkring 70—80 procent av all godstrafik på väg kommer att stanna.

– Många butiker kommer att tömmas och fabriker att stanna. Risken är att konflikten leder till uppsägningar även inom industri och andra näringsgrenar, sade förbundets vd Peter Jeppsson i ett pressmeddelande när strandningen var ett faktum.

Förhandlingarna gällde transportarbetarnas löner.

Joachim Glassell, transportansvarig på Svensk Handel, sade under tisdagen att läget är osäkert och att vissa företag har gjort bedömningen att det inte drabbar dem, medan andra befarar stora störningar.

Framför allt e-handeln kommer att drabbas, trodde han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset