2018 omkom 72 personer fler i trafiken än under 2017. Bilden är en genrebild från en tidigare olycka.
2018 omkom 72 personer fler i trafiken än under 2017. Bilden är en genrebild från en tidigare olycka.

Det blev ett dödligt år på de svenska vägarna förra året då 325 personer omkom i trafiken, enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen.

Singelolyckor med motorfordon var den vanligaste formen av dödsolyckor i fjol.

Den största ökningen av olyckor med dödlig utgång var dock mötesolyckorna, enligt UNT, som tagit del av Transportstyrelsens preliminära statistik.

Totalt är siffran på antalet dödsolyckor under förra året nästan 30 procent högre än 2017, då 253 personer omkom i trafiken.

LÄS MER: 3 gånger partiernas statistik inte visade hela bilden

Varm sommar kan ha påverkat

Juli var den månad då flest personer omkom i trafiken och enligt Tony Härdin, polisintendent med ansvar för nationella trafikfrågor, kan det varma vädret ha lett till ökad trafik och därmed även fler olyckor.

– Det är klart att det påverkar, framför allt för motorcyklar. Man är ute mer, man åker längre sträckor. Det kanske är fler ovana mc-förare som dammar av motorcykeln och ger sig ut. Det syntes ganska tidigt att trenden var oroande. På sensommaren kunde man till exempel konstatera att det hade inträffat ovanligt många dödsolyckor med motorcyklar, säger han till tidningen.

Både Tony Härdin och Transportstyrelsens generaldirektör, Jonas Bjelfvenstam, anger även hastighetsbegränsningarna som en möjlig orsak till den dramatiska utvecklingen, enligt UNT.

LÄS MER: Facit efter kaosdygnen: 550 olyckor på tre dagar

Svårt med halveringen till 2020

Enligt honom kan ökningen av dödsolyckor göra det svårt att nå målet om en halvering av antalet döda i trafiken till 2020 – ett mål som sattes år 2007.

– Det är stora tal. Det finns verkligen anledning att fundera på vad vi kan göra framåt för att hejda den här utvecklingen, och helst vända den, säger Jonas Bjelfvenstam, till tidningen.

LÄS MER: Värsta drunkningsdagen på decennier – sex omkomna på en dag

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Bil trafik olycka