För att transexuella Nelly, 15, ska kunna spela matcher tillsammmans med sitt lag har norska fotbollsförbundet nu ändrat sina regler. Detta efter en kamp som Nelly och tränaren Lasse startade.

Privat.

Nelly Larsen, 15, föddes som kille. Nu får hon grönt ljus att spela fotbollsmatcher med tjejlaget.

När Nelly Larsen, 15, föddes döptes hon till Markus, eftersom det var så hennes kropp såg ut. När hon var elva år kände hon att kroppen hon fötts i inte stämde överens med sin könsidentitet.

– Men jag talade inte om det för familj och vänner förrän jag hade fyllt 13, när jag började högstadiet. Det kändes helt fantastiskt. Då kunde alla se vem jag verkligen var. Jag ville visa alla att jag är verkligen är en tjej, säger hon till Metro.

När hon skulle byta namn det var svårt att välja, men det slutade med Nelly.
– Det var otroligt pinsamt att kallas för Markus när jag så starkt försökte se ut som en tjej, så jag är oerhört tacksam för att mina föräldrar gav mig tillåtelse att ändra namnet från Markus till Nelly. Jag kände mig mer som en flicka efter det.

Nelly säger att hennes vänner och familj tagit förändringarna bra.
– De förstod allt och hade sett det under min barndom. De sade att de älskar mig oavsett om jag är en flicka.

Det fanns bara ett problem: Nellys största intresse är fotboll. Men eftersom hon har en pojkes kropp skulle hon inte få spela några matcher med laget Mysen IF, som endast består av tjejer. Hon och tränaren Lasse Johansen hörde därför av sig till det norska fotbollsförbundet för att få till en regeländring. Den 9 mars fick de ett svar: Nelly skulle få spela matcher med det tjejlag hon ingår i.

– Jag var helt överlycklig. När jag spelar fotboll med laget och mina tjejer är jag glad. Jag känner att fotbollen hjälper mig också genom tuffa tider och nu kunde jag äntligen spela matcher.

Nellys historia och fotbollsförbundets regeländring har blivit väl omskrivet i Norge, bland annat i tidningen Smaalenene avis.
– Jag har bara fått positiv respons som säger att jag är tuff och jag ska stå på mig. Jag tycker det är otroligt bra att media vill skriva om mig, så att jag kanske kan hjälpa någon som kämpar med samma problem som jag hade.

Tränaren Lasse Johansen säger till Smaalenene avis att han är glad och stolt efter att föreskrifterna hos fotbollsförbundet uppdaterats efter den tid vi lever i.

– Jag hade tänkte att det kanske skulle vara svårt. Men all positiv feedback visar att vi har stort stöd. Alla ser att Nelly är en flicka. Detta är inte något som tippar vågskålen under matcherna, säger han till Smaalene avis.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset